Evenimentul Zilei > Social > Rată alarmantă a mortalității la nou-născuți în România. Sute de copii nu au apucat să împlinească 1 an
Rată alarmantă a mortalității la nou-născuți în România. Sute de copii nu au apucat să împlinească 1 an

Rată alarmantă a mortalității la nou-născuți în România. Sute de copii nu au apucat să împlinească 1 an

Una dintre marile probleme din România este și cea legată de decesele înregistrate la copiii care nu apucă să ajungă la vârsta de 1 an.

Date îngrijorătoare din România, în privința mortalității infantile. În primele 9 luni ale anului 2020, 825 de copii au murit înainte de-a împlini vârsta de 1 an. Dintre aceștia, 369 de copii care au venit pe lume în mediul urban și 454 din mediul rural. Anual, în țara noastră, mor aproximatv 1.200 de nou-născuți, din cauză că maternitățile și secțiile de terapie neonatală sunt dotate cu aparatură veche, depășită în performanță și insuficientă.

Mai multe decese materne în anul 2020

21 de unități medicale din 13 județe au nevoie urgentă de 130 de echipamente și aparatură medicală, în valoare totală de aproape 1.500.000 de euro. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată că numărul născuţilor vii şi natalitatea au scăzut, de la 147.388 de născuţi vii în primele 9 luni din 2019 la 131.967 de născuţi vii în aceeași perioadă a anului 2020.

De asemenea, în ceea ce privește morțile materne, în primele 9 luni ale anului 2020 au fost înregistrate 15 cazuri, față de 11, cât s-a consemnat în anul 2019.

9 decese prin risc obstetrical direct (4.3‰)
5 decese prin risc obstetrical indirect (1.8‰)
1 deces prin avort
2 cazuri de deces matern colateral

Actorul Sandu Gruia, implicat în campania Prima aniversare

Pentru a preîntâmpina aceste probleme care duc la decese infantile, Organizația Salvați Copiii România dă startul campaniei Prima aniversare, pentru ca viețile copiilor născuți prematur să nu fie pierdute din cauza lipsei de aparatură medicală performantă. Actorul Sandu Gruia este cel care dă voce copiilor pentru care viața depinde de dotarea unităților medicale cu aparatură performantă.

„Datele de mai sus sunt cu adevărat tragice, și de-aici a pornit și ideea campaniei. Cum să facem ca oamenii să le conștientizeze în cel mai emoționant mod cu putință, cum putem trezi o empatie puternică, instantanee? Povestea pe care am ilustrat-o prin tortul cu lumânarea care rămâne nesuflată e una pe care, ca părinte, ca om, nu vrei să o mai trăiască nimeni. Și-atunci când știi că implicarea ta poate salva nenumărate vieți micuțe nu mai stai pe gânduri”, a spus  Eugen Suman, Director de Creație MAINSTAGE | THE AGENCY.