Așadar, chiar dacă era acuzat de 21 de fapte de luare de mită, chirurgul Gheorghe Burnei a fost condamnat la doar trei ani cu suspendare.

În motivare, magistratul care s-a ocupat de caz susține că medicul „dispune de suficiente resurse în plan personal (…) astfel încât să conştentizeze” şi să nu mai încalce legea.

La sfârșitul anului trecut, Gheorghe Burnei a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată (21 acte materiale) și la plata unei amenzi de 150.000 de lei. Instanța a confiscat de la Burnei sumele de 3.250 de euro și 21.800 de lei și a menținut măsurile asiguratorii instituite.

Medicul trebuie să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității la una dintre următoarele doua entități: SC Amenajare Edilitara și Salubrizare SA Sector 5 și Direcția Generală de Poliție Comunitară Sector 1 București.

Decizia a fost dată de Tribunalul București și a fost contestată la Curtea de Apel București.

„Prin măsura suspendării executării pedepsei sub supraveghere, concomitent cu aplicarea pedepsei amenzii penale (…), se realizează un echilibru între nevoia de protecţie a societăţii prin menţinerea ordinii de drept, prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni şi interesul persoanei care a comis o faptă prevăzută de legea penală de a fi menţinută în comunitate”, se arată în motivarea instanţei.

„Totodată, instanţa constată că faţă de persoana inculpatului (persoana privită ca un reper în comunitatea medicală, bucurându-se de recunoaştere profesională şi un confort financiar ridicat) şi modalitatea concretă de săvârşire a faptei (în formă continuată, cu ocazia acordării de îngrijiri medicale unei categorii vulnerabile de pacienţi – copii) se impune, ca măsură suplimentară de constrângere penală, şi aplicarea pedepsei amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile prevăzute de art. 62 C. pen. (“ (1) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica şi pedeapsa amenzii”). În aceste condiţii instanţa se va orienta către limita minimă a pedepsei închisorii concomitent cu aplicarea amenzii penale care însoţeşte pedeapsa închisorii”, motiveaza Tribunalul Bucuresti.

Decizia nu este definitivă, iar apelul se va judeca la instanţa ierarhic superioară, potrivit antena3.ro