Regatul saudit își poate dezvolta arma atomică dacă Iran nu poate fi împiedicat să-și fabrice o astfel de armă, a avertizat ministrul de Externe Adel al-Jubeir.
Adel al-Jubeir a declarat că este „cu siguranță o opțiune” pentru statul din Orientul Mijlociu să dezvolte capacități nucleare și să devină putere nucleară dacă rivalul Iran nu ar putea fi împiedicat să-și ducă la capăt programul nuclear militar.
El ar fi spus agenției de știri DPA că și alte țări vor face același lucru.
Potrivit Al Jazeera, ministrul saudit de Externe a declarat că „Arabia Saudită a arătat foarte clar că va face tot ce poate pentru a-și proteja poporul și teritoriile”.
Comentariile vin în timp ce președintele SUA, Donald Trump, plănuia să lanseze un atac împotriva principalului centru nuclear din Iran, săptămâna trecută, scrie Daily Mail.
Însă mai mulți consilieri l-au descurajat în acest demers. Trump i-a întrebat pe vicepreședintele Mike Pence, secretarul de Stat Mike Pompeo, secretarul interimar al apărării Christopher Miller și pe șeful de cabinet, Mark Milley, cu privire la acest potențial atac, în cadrul unei întâlniri în Biroul Oval, potrivit The New York Times.
Reuniunea a avut loc la o zi după ce inspectorii internaționali au informat membrii ONU că Iranul și-a mărit dramatic stocul de materiale nucleare. Consilierii lui Trump l-au avertizat că o astfel de acțiune ar putea declanșa un conflict mai amplu cu Iranul, cu câteva săptămâni înainte ca acesta să cedeze puterea lui Joe Biden. .
Potrivit consilierilor, orice lovitură, fie cu rachete, fie cibernetică, ar fi vizat probabil principala instalație de îmbogățire nucleară a Iranului, Natanz.
Stocurile de uraniu ale Republicii Islamice
Agenția Internațională pentru Energie Atomică, AIEA „un câine de pază” al ONU, a raportat miercurea trecut, într-un document confidențial, că stocul de uraniu al Iranului este acum de 12 ori mai mare decât limita stabilită de acordul nuclear cu Republica Islamică, din care Trump a retras SUA în 2018.
Agenția a spus că, din 2 noiembrie, Iran avea un stoc de 2.442,9 kilograme (5.385,7 livre) de uraniu slab îmbogățit, față de 2.105,4 kilograme (4.641,6 livre) la 25 august.
Acordul nuclear semnat în 2015 cu Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, China și Rusia, cunoscut sub numele de Planul general de acțiune comun (JCPOA), permite Iranul să păstreze doar un stoc de 202,8 kilograme de uraniu (447 de livre).
AIEA a raportat că Iranul continuă să îmbogățească uraniul până la o puritate de până la 4,5%, peste procentul de 3,67% permis în cadrul acordului.
Uzina Natanz este situată la aproximativ 200 de mile sud de Teheran. Cea mai mare parte a complexului este subterană și este supusă supravegherii AIEA în cadrul acordului nuclear.
În ultimul său raport, AIEA a mai spus că Iranul i-a interzis inspectorilor accesul la un alt sit unde existau dovezi ale activităților nucleare din trecut.
Oficialii care au declarat că Trump a reacționat la raportul AIEA întrebându-i pe asistenții săi ce opțiuni are pentru a răspunde expansiunii nucleare a Iranului.
Ei au spus că Pompeo și Milley au subliniat riscurile escaladării militare, iar oficialii au părăsit întâlnirea cu impresia că Trump a fost descurajat să lanseze un atac cu rachete.
Trump nu renunță
Dar, au spus că Trump ar putea să caute în continuare modalități de a lovi activele și aliații iranieni, inclusiv milițiile din Irak, a raportat Times.
Statele Unite acuză Iranul că sprijină teroriștii din Gaza, Siria și Irak, inclusiv un grup care a atacat ambasada SUA la Bagdad în decembrie anul trecut.
Câteva zile mai târziu, Trump a ordonat atacul cu dronă care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, declanșând puternice tensiuni și lovituri de rachete iraniene asupra bzelor americane din această țară.
În cadrul politicii de „presiune maximă” a lui Trump , armata SUA a lansat atacuri cibernetice împotriva Iranului, care la rândul său a fost legate de atacurile cibernetice asupra centralelor electrice și serviciilir publice din Israel, în 2020.
Statele Unite au fost, de asemenea, în spatele unei operațiuni israeliene în Iran, în care a fost ucis adjunctul liderului Al-Qaida, Abdullah Ahmad Abdullah.
Săptămâna trecută, monarhul regatului din Golf, Salman bin Abdulaziz Al Saud, a cerut lumii să ia o „poziție decisivă” pentru a răspunde eforturilor Iranului de a-și extinde programele de rachete nucleare și balistice.
Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a cerut Arabiei Saudite să se abțină de la „acuzații nefondate și de la propagandă de ură”