Răsturnare de situație în dosarul în care Mugur Isărescu este acuzat că a colaborat cu Securitatea. Decizia CCR schimbă cursul întregii acțiuni

Răsturnare de situație în dosarul în care Mugur Isărescu este acuzat că a colaborat cu Securitatea. Decizia CCR schimbă cursul întregii acțiunisursă: EvZ

Șeful Băncii Naționale Române (BNR), Mugur Isărescu, se află la un pas de a scăpa de dosarul de la Curtea de Apel București, în care se judecă dacă a activat în calitate de colaborator al Securității. Totul a pornit de la o serie de acuzații aduse de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), însă magistrații de la Curtea Constituțională a României au luat, marți, 23 noiembrie, o decizie care schimbă cursul întregului demers.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost acuzat de CNSAS că a activat, în perioada 1979-1989, când era cercetător științific la Institutul de Economie Mondială, drept colaborator al fostei Poliții politice comuniste. Sub numele de „Manole”, Mugur Isărescu ar fi furnizat Securității informații cu privire la diverse poziții negative față de regimul politic din țară, precum și cu privire la demararea unor activități care contraveneau regulilor comuniste.

CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate depusă de Isărescu

În urma acuzațiilor aduse, după deschiderea dosarului aflat pe rolul Curții de Apel București în care instanța a fost solicitată să declare calitatea de colaborator al Securității a lui Mugur Isărescu, unul dintre consilierii guvernatorului a negat învinuirile CNSAS.

CCR a admis, marți, sesizarea de neconstituționalitate depusă de Mugur Isărescu în cadrul dosarului amintit, cu referire la o modificare legislativă din anul 2019, care a permis reluarea verificărilor în cazul său. Aceasta a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, a susținut Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a transmis CCR că prevederea a trecut prin Camera Deputaților și ulterior a ajuns în Senat, în contextul în care traseul legislativ ar fi trebuit să fie exact invers.

Cum poate scăpa guvernatorul BNR de dosarul privind calitatea de colaborator al Securității

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.161/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității este neconstituțională în ansamblul său. Prin aceeași decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.2 lit.b) teza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, arată un comunicat emis de CCR.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, iar potrivit juriștilor consultați de G4Media, admiterea sesizării la CCR înseamnă, cel mai sigur, respingerea acțiunii înainte de CNSAS la Curtea de Apel București.