Evenimentul Zilei > Justitie > Ce riscă Mugur Isărescu dacă a colaborat cu Securitatea
Ce riscă Mugur Isărescu dacă a colaborat cu Securitatea

Ce riscă Mugur Isărescu dacă a colaborat cu Securitatea

Noua decizie a CNSAS pare a fi bomba-bombelor, care-l va distruge pe Isărescu. Nu, nu îl va distruge chiar dacă instanța va constata că a fost colaborator al Securității, lucru pe care CNSAS îl nega în 21 mai 2002.

Guvernatorul BNR a tot fost verificat de Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), însă mereu decizia a fost de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică. Acum CNSAS a decis să sesizeze Curtea de Apel București, ajungând la concluzia că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității.

Noua decizie a CNSAS pare a fi bomba-bombelor, care-l va distruge pe Isărescu. Nu, nu îl va distruge chiar dacă instanța va constata că a fost colaborator al Securității, lucru pe care CNSAS îl nega în 21 mai 2002. Îi va șifona imaginea și va pleca din Bancă fără ceremonial. Nici în 2017, când ziarul România liberă publica date că Mugur Isărescu a colaborat cu securiștii sub numele conspirativ ”Manole”, CNSAS nu a găsit nimic prin dosare care să confirme informația. A găsit acum, când, prin modificarea legii în Parlament, a putut fi verificat temeinic și guvernatorul. E o știre tare, dar deocamdată, doar atât. Citiți tot articolul pe site-ul rețete si vedete.ro

Distrugerea lui Isărescu depinde de concluzia la care va ajunge instanța. Dacă judecătorii vor constata că ”Manole” e Mugur Isărescu, colaborator al Securității, va da o hotărâre în acest sens, iar guvernatorul va demisiona sau nu. E la latitudinea lui.

Colaboratori ai Securității au fost dovediți mulți și n-au pățit nimic.

Nu e clar care sunt consecinţele asupra unei activităţi deja consumate, în cazul în care CNSAS rectifică un verdict din „necolaborator” în „colaborator”. Nu se anulează nici decizii efectuate sau pronunţate într-o calitate legală de către CNSAS, nici actele emise nu sunt atinse de nulitate.

Curtea de Apel București va trebui să constate dacă Isărescu a făcut poliție politică prin actele de colaborare cu organul represiv. Dacă va da un verdict în acest sens, abia atunci Mugur Isărescu va fi distrus. Căci legea face distincție între a fi colaborator și a face poliție politică, distugând destinele unor oameni în timpul dictaturii.

Avocatul Gheorghe Piperea a avut o reacție virulentă după apariția știrii.

Piperea este de părere că guvernul BNR trebuie să demisioneze sau să fie demis. Avocatul îi critică şi pe cei care l-au susţinut în funcţie timp de 30 de ani pe Isărescu.

„Doamne, Dumnezeul meu! Nu credeam să ajung să trăiesc asta vreodată: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității l-a declarat pe Mugur Isărescu COLABORATOR AL SECURITĂȚII COMUNISTE! Conform legii, individul trebuie să demisioneze de urgență sau să fie demis de Parlament! Și să înfunde pușcăria pentru fals în declarații! Tuturor politicienilor care, timp de 30 de ani, l-au eternizat pe post pe acest securist bătrân le spun: ați fost, sunteți niște cârpe în mâinile acestui faraon fals!”, a scris avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

Așteptăm reacții proaspete de la politicieni din tot toate partidele fiindcă e vorba de un înalt funcționar al statului. Opinii mai vechi avem și le reamintim.