RĂSPUNSUL Asociației Producătorilor de Medicamente la DEZVĂLUIRILE lui Lucian Duță, fostul președinte al CNAS

RĂSPUNSUL Asociației Producătorilor de Medicamente la DEZVĂLUIRILE lui Lucian Duță, fostul președinte al CNAS

La scurt timp după ce EVZ a prezentat mărturia lui Lucian Duță, omul din centrul scandalului din jurul taxei de clawback, așa cum este ea aplicată în România, directorul Relații Externe ARPIM, a oferit prima reacție a Asociației Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

„Mărturia dlui. Lucian Duță e una extraordinară. În sensul că deschide o fereastră către modul de gândire al unora din cei care au luat decizii în domeniul sănătății din România. Și e bine să știm cum gândesc acești decidenți, pentru că viziunea lor – după cum s-a văzut și în cazul dlui. Duță – produce efecte pe termen lung. Și nu neapărat bune… Ce e de remarcat în primul rând în toată această argumentație a fostului șef al CNAS este faptul că vorbește preponderent de bani și foarte puțin de pacienți.

MORȚI contra TAXA de CLAWBACK (1). ISTORIA SECRETĂ a unei afaceri de 350 milioane de euro

Da, la momentul la care a fost introdusă taxa claw-back, situația financiară a CNAS era dezastruoasă în privința medicamentelor – niciun pacient nu a uitat că încă din primele zile ale fiecărei luni era o aventură să își asigure tratamentul înainte ca faimosul ”plafon” să se epuizeze.

Opt ani mai târziu (și alte câteva măsuri de politici publice la fel de nefericite între timp), CNAS și-a obținut confortul financiar – orice depășire a bugetului pentru medicamente e acoperit automat de industria farmaceutică. Întrebarea fundamentală în toată această poveste complicată este dacă măsurile luate de CNAS trebuie să fie despre confortul CNAS sau despre confortul pacienților Au obținut și pacienții un acces mai bun la medicamente ? Judecând după crizele din ultimii ani, nu pare. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu câți oameni mor, bani contează să iasă! Politicieni și jurnaliști, complicii industriei Pharma în căpușarea banilor Sănătății. CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Și mai e o întrebare fundamentală: cum de numai România se confruntă cu atât de multe probleme în aprovizionarea cu medicamente în Europa Centrală și de Est ? Poate e ceva greșit în felul în care abordăm acest domeniu ? Poate ceilalți – Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovenia, etc. – fac ceva din care am putea învăța ?

E ușor să invoci ”șantajul industriei” pentru a-ți justifica eșecurile. Dar să nu uităm că e aceeași industrie (exact aceeași !) care e prezentă și în Bulgaria, și în Germania, și în Slovacia, și în Marea Britanie. Celelalte țări au găsit o soluție de compromis astfel încât toate cele trei părți interesate – pacienți, stat, industrie – să fie mai degrabă mulțumite decât nemulțumite. În România, doar autoritățile par mulțumite, pacienții și industria au o groază de nemulțumiri.

Istoria secretă a unei afaceri de 350 milioane de euro pe an. Cum s-au implicat Traian Băsescu și FMI. MORȚI contra CLAWBACK

În ce privește taxa de claw-back și viitorul ei, o vorbă înțeleaptă spune că atunci când ești pe fundul gropii și vrei să ieși la suprafață, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te oprești din săpat”, a scris acesta într-un comunicat. 

Prin articolele scrise în ultimii ani, prin campania „Medicul de Gardă” din Evenimentul zilei, am încercat să vă facem să conștientizați faptul că problemele apărute în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente sunt rezultatul unui conflict între statul român și producătorii de medicamente. În acest conflict sunt implicați foarte mulți bani și asistăm la un război pe care Statul pare să-l piardă în detrimentul pacienților.

ȘANTAJ LA GUVERN. Morți contra taxa de clawback! Dedesubturile crizei de imunoglobulină ies la iveală. CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ"

Taxa de clawback, așa cum este ea aplicată în România, a reprezentat și reprezintă un element eficient de ținere în frâu a producătorilor de medicamente, care sunt nevoiți să trimită o parte din profitul lor direct către pacienți și reușește să echilibreze bugetul de sănătate. Fără această taxa de clawback sistemul de sănatate ar intra din nou în colaps, dar cifrele de afaceri ale producătorilor de medicamente s-ar dubla. În episodul de astăzi dedicat taxei de clawback veți vedea cum s-a introdus ea în România și ce eforturi s-au făcut pentru a o bloca.