Editura Evenimentul si Capital

RĂSPUNSUL Asociației Producătorilor de Medicamente la DEZVĂLUIRILE lui Lucian Duță, fostul președinte al CNAS

Autor: | | 1 Comentarii | 1807 Vizualizari

La scurt timp după ce EVZ a prezentat mărturia lui Lucian Duță, omul din centrul scandalului din jurul taxei de clawback, așa cum este ea aplicată în România, Liviu Popescu, directorul Relații Externe ARPIM, a oferit prima reacție a Asociației Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

„Mărturia dlui. Lucian Duță e una extraordinară. În sensul că deschide o fereastră către modul de gândire al unora din cei care au luat decizii în domeniul sănătății din România. Și e bine să știm cum gândesc acești decidenți, pentru că viziunea lor – după cum s-a văzut și în cazul dlui. Duță – produce efecte pe termen lung. Și nu neapărat bune… Ce e de remarcat în primul rând în toată această argumentație a fostului șef al CNAS este faptul că vorbește preponderent de bani și foarte puțin de pacienți.

MORȚI contra TAXA de CLAWBACK (1). ISTORIA SECRETĂ a unei afaceri de 350 milioane de euro

Da, la momentul la care a fost introdusă taxa claw-back, situația financiară a CNAS era dezastruoasă în privința medicamentelor – niciun pacient nu a uitat că încă din primele zile ale fiecărei luni era o aventură să își asigure tratamentul înainte ca faimosul ”plafon” să se epuizeze.

Opt ani mai târziu (și alte câteva măsuri de politici publice la fel de nefericite între timp), CNAS și-a obținut confortul financiar – orice depășire a bugetului pentru medicamente e acoperit automat de industria farmaceutică. Întrebarea fundamentală în toată această poveste complicată este dacă măsurile luate de CNAS trebuie să fie despre confortul CNAS sau despre confortul pacienților Au obținut și pacienții un acces mai bun la medicamente ? Judecând după crizele din ultimii ani, nu pare.

Nu câți oameni mor, bani contează să iasă! Politicieni și jurnaliști, complicii industriei Pharma în căpușarea banilor Sănătății. CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Și mai e o întrebare fundamentală: cum de numai România se confruntă cu atât de multe probleme în aprovizionarea cu medicamente în Europa Centrală și de Est ? Poate e ceva greșit în felul în care abordăm acest domeniu ? Poate ceilalți – Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovenia, etc. – fac ceva din care am putea învăța ?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI