Răsplătiți regește. Hackerii care au atacat Colonial Pipeline au primit 5 milioane de dolari

Colonial Pipeline ar fi plătit hackerilor din gruparea DarkSide o recompensă uriașă. Atacul a fost confirmat de FBI.

Colonial Pipeline, operatorul celei mai mari conducte de petrol din SUA, ar fi plătit hackerilor din gruparea DarkSide o recompensă de 5 milioane de dolari după uimitorul atac cibernetic de săptămâna trecută, relatează BBC. Compania a fost lovită de un atac de tip ransomware în weekend-ul trecut. Operațiunile sale au fost oprite timp de 5 zile, perturbând semnificativ alimentarea cu carburanți în SUA.

CNN, New York Times, Bloomberg și Wall Street Journal au scris, citând surse, că a fost plătită o recompensă hackerilor care au derulat atacul. Gruparea criminală a recunoscut incidentul într-o declarație publică.

"Scopul nostru este să facem bani, nu să creăm probleme societății", a scris DarkSide pe site-ul propriu. Luni, oficialii FBI au confirmat că DarkSide este responsabilă pentru compromiterea rețelelor Colonial Pipeline.

DarkSide a atacat vineri și divizia europeană a Toshiba

Vineri, gigantul tehnologic japonez Toshiba a afirmat că divizia sa europeană, cu sediul în Franța, a fost atacată cibernetic de aceeași grupare. Colonial Pipeline a anunțat public că își va relua operațiunile miercuri seară, însă a avertizat că ar putea dura câteva zile până când alimentarea va reveni la normal.

În urma atacului de săptămâna trecută, alimentarea cu carburanți a avut de suferit pe întreg teritoriul SUA. Prețurile au crescut, iar mai multe state de peste Ocean au declarat stare de urgență. Conducta de 8.900 de kilometri transportă zilnic 2,5 milioane de barili - 45% din necesarul de benzină, motorină și kerosen de pe întreaga Coastă de Est.

Prețurile carburanților au crescut miercuri, în timp ce șoferii s-au așezat la cozi pentru a-și umple rezervoarele, în a șasea zi de la atacul cibernetic. Prețul mediu pentru un galon de benzină (3,78 litri) a atins 3 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.

Inițial, compania Colonial Pipeline anunțase că nu intenționează să plătească recompensa cerută de hackeri. Mai mulți specialiști în securitate cibernetică, consultați de BBC, au avansat ipoteza că gruparea de hackeri ar putea proveni din Rusia.

Sursa: BBC