Cluburile care s-au răsculat în fotbalul european și care nu au revenit la sentimente mai bune, dorind în continuare să înființeze Superliga Europei, nu pot fi sancționate. Conform Ministerului Justiției din Elveția, Real Madrid, FC Barcelona și Juventus Torino nu au cum să fie trase la răspundere de UEFA și de FIFA.

Real, Barcelona și Juventus nu pot fi sancționate de UEFA și FIFA

În timp ce celelalte nouă echipei au renunțat la acest proiect, grupările amintite mai sus nu vor să renunțe. Chiar dacă este evident că merg pe un drum înfundat și nu mai au cu cine să organizeze respectiva competiție exclusivistă.

Enervat după această tentativă de puci, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a ameninţat de mai multe ori cele trei cluburi că vor fi aspru sancţionate, însă nu este deloc sigur că el are va putea să procedeze astfel. Potrivit Cadena SER şi emisiunii sale Carrusel Deportivo, FIFA şi UEFA, care îşi au sediul în Elveţia, au fost informate de Ministerul Justiţiei din această ţară nu au posibilitatea să sancţioneze cele trei cluburi, conform Agerpres.

Lupta în aces scandal de proporții se duce în instanțele civile

În urmă cu câteva săptămâni, justiţia spaniolă s-a pronunţat deja în acest sens. Tribunalul comercial din Madrid le-a interzis FIFA şi UEFA să sancţioneze cluburile secesioniste, deoarece legislaţia europeană permite înfiinţarea de competiţii private. Acest tribunal s-a adresat Curţii de justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a deschis o procedură pentru a stabili dacă UEFA sau FIFA şi-au depăşit atribuţiile şi au abuzat de poziţia lor dominantă.

Rio Ferdinand, unul dintre cei mai mari critici ai proiectului

Rio Ferdinand, fost jucător la Manchester United, a avut unul dintre cele mai vehemente discursuri legate de acest proiect al granzilor. „Nu există niciun fel de respect pentru istorie, pentru oamenii din diferitele părți ale piramidei de sub vârf, echipe de top de care încearcă să se separe. Este o rușine, nu-mi vine să cred.

Cum au avut îndrăzneala să facă asta, ţinând cont de situaţia în care ne aflăm în momentul de față cu pandemia din întreaga lume? Cred că elementul de a fi anti-competiţie este împotriva a tot ceea ce înseamnă fotbalul. Retrogradarea, promovarea, recompensarea pentru câștig, sancţionarea pentru necâştig: acestea sunt lucruri care se adaugă la valoarea jocului nostru pe care îl iubim. Îmi arată că acești oameni nu au nicio idee despre ce este fotbalul. Este pur și simplu o tranzacție comercială, atât. Nu există niciun gând pentru nimeni altcineva din top, nu există niciun fel de considerație. Nu-mi vine să cred”, spunea Ferdinand.