Rareș Bogdan spune că lupta României pentru intrarea în Schengen va fi complicată. „Diplomația capului plecat trebuie să fie complet anulată”

Rareș Bogdan spune că lupta României pentru intrarea în Schengen va fi complicată. „Diplomația capului plecat trebuie să fie complet anulată”Sursa foto: arhiva EVZ

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a vorbit despre o nouă încercare a României de a intra în spațiul Schengen anul acesta, menționând că de această dată lupta va fi mai complicată decât până acum, dar nu imposibilă.

Rareș Bogdan susține că intrarea noastră în spațiul de liberă circulație ar trebui să fie făcută în tandem cu planul de extindere al NATO, ce vizează atât Suedia, cât și Finlanda. Potrivit lui, situația devine mai complicată deoarece Suedia, care a preluat mandatul președinției Consiliului Uniunii Europene, are o politică dură împotriva migrației.

Rareș Bogdan nu vede imposibilă intrarea României în Schengen

Va fi foarte complicat de pus pe agendă subiectul extinderii Schengen de către Suedia, care a preluat președinția de la 1 (ianuarie), deoarece Suedia se confruntă cu o mare problemă a migrației”, a spus Rareș Bogdan. El a continuat menționând că nu este ceva imposibil, dar trebuie acționat cu atenție, având în vedere că Suedia are nevoie de votul nostru pentru a intra în NATO.

„Trebuie făcută în contrapartidă cu extinderea NATO. Trebuie să schimbăm puțin linia diplomatică, să fim ușor mai apăsați, să fim un pumn puternic într-o mănușă de catifea. Cred că diplomația capului plecat trebuie să fie complet anulată.

Subiectul Schengen nu poate fi scos de pe agendă, este un subiect cheie, un subiect care dacă nu se termină cu bine la sfârșitul anului 2023 o să aducă pierderi uriașe de imagine”, a mai declarat Rareș Bogdan, potrivit știripersurse.ro.

Austria acționează mereu în scop politic

Recent, europarlamentarul a vorbit și despre întâlnirea dintre cancelarul austriac și președintele bulgar, la concertul de Anul Nou de la Viena. În acest context, Rareș Bogdan spune că gestul lui Karl Nehammer este unul motivat electoral și că acesta încearcă să câștige alegătorii de partea sa și a partidului pe care îl reprezintă. În Austria vor fi alegeri regionale în 29 ianuarie.

„E un gest prin care, cu șase zile înainte de alegerile din landul Austria inferioară, care asigura 33% din PIB-ul țării, e programată și o vizită a cancelarului în Bulgaria.

El încearcă să arate o altă față propriilor alegători, un fel de bunăvoință, după ce a refuzat accesul pentru România și Bulgaria. Nehammer încearcă să arate că nu e contra extinderii Spațiului Schengen. Încearcă toate formulele pentru a agăța puțin electoratul din acest land care a avut o conducere conservatoare timp de 40 de ani, iar acum îl pot pierde”, a spus europarlamentarul în urmă cu câteva zile.