Rareș Bogdan: Gazul din Marea Neagră merge la export. Avem o lege clară, prioritatea o are statul român

Rareș Bogdan: Gazul din Marea Neagră merge la export. Avem o lege clară, prioritatea o are statul românGaze, Marea Neagră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rareş Bogdan a declarat că este profund mâhnit că gazul din Marea Neagră, care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, a fost deja contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România.

Rareş Bogdan s-a arătat extrem de indignat cu privire la situaţia gazului românesc din Marea Neagră. Mai exact, europarlamentarul susține  că, prima dată, Black Sea Oil & Gas trebuia să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceștia refuzau gazul de la Blaxi, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca respectivul gaz să fie scos de pe teritoriu, a declarat europarlamentarul PNL.

Gazul extras din Marea Neagră merge la export

Rareş Bogdan a declarat, joi, în emisiunea Talk News, că este profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, el explicând că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român, şi doar dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internațională.

„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a declarat Rareş Bogdan.

Avem o lege clară, prioritatea o are statul român

Europarlamentarul a mai spus că prima dată, Blaxi Sea Oil and Gaz trebuia să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceştia refuzau gazul de la Blaxi, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca respectivul gaz să fie scos de pe teritoriu.

„Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a mai explicat europarlamentarul.

Potrivit lui Rareş Bogdan, „o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE trebuie să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. „Eu spun că nu a respectat”, a concluzionat europarlamentarul PNL, potrivit newes.ro.