„Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Viena

„Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Viena Sursa foto: Arhiva EVZ

„Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu s-a auzit în premieră la Sala Musikverein din Viena. Spectacolul a fost didicat compozitorului român, de la moartea căruia se împlinesc 140 de ani în 2023.

Orchestra Operei Naționale din București, dirijată de Daniel Jinga, a prezentat spectacolul „Crai Nou”, care a fost un omagiu pentru compozitorul român Ciprian Porumbescu, pe data de 30 iulie. În spectacol a fost inclusă și „Rapsodia Română”, care s-a auzit în premieră la Sala Musikverein din Viena.

Anul 2023 este dedicat lui Ciprian Porumbescu deoarece se împlinesc 170 la nașterea sa și 140 de ani de la moartea acestuia. Concertul din Viena a fost finanțat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni și s-a bucurat de un real succes.

Lucrarea „Rapsodia Română” a fost una dintre surprizele serii pentru că puțin dintre spectatori știau că Porumbescu a scris o rapsodie română cu 20 ani înaintea celei mult mai celebre, aparținând lui George Enescu. Lucrarea a căpătăt contor datorită intervenției compozitorului Dan Dediu și interpretării orchestrei Operei Națioanale din București.

„Rapsodia Română”, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ciprian Porumbescu

„Rapsodia Română” este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ciprian Porumbescu și a fost dedicată regelui Carol I al României. Compoziția este formată din două părți și a fost inspirată din folclorul românesc și din muzica evreiască.

 „Cred că acest concept de unitate în diversitate trebuie să reprezinte resortul patriotic - naționalist al fiecăruia dintre noi. Noul trend globalist suprapus peste absolut necesara integrare europeană ne cheamă să iubim și să înțelegem celelalte culturi, oferindu-le la rândul nostru ceea ce este mai frumos și mai reprezentativ din cultura română.

A-ți iubi, cunoaște, înțelege și promova rădăcinile în sânul celor pe care îi admiri și îi consideri parteneri înseamnă forma supremă de patriotism. A urî înseamnă extremism. A iubi, păstra și face cunoscut ceea ce te definește ca popor înseamnă naționalism autentic.”, a explicat dirijorul Daniel Jinga.

Cine este dirijorul Daniel Jinga

Daniel Jinga este cunoscut pentru activitatea de dirijor pe care a desfășurat-o, mai ales, în zona de promovare a muzicii simfonice și corale românești. Printrele cele mai cunoscute proiecte ale sale se află discul Rapsodiem, ce cuprinde cele două rapsodii române ale lui George Enescu, și suita de valsuri „Valurile Dunării” compusă de Iosif Ivanovicvi.

Daniel Jinga, dirijor, Orchestra națională din București

„Rapsodia Română”, în premieră la Sala Musikverein din Viena / Sursă foto: Arhivă EVZ

În ceea ce privește muzica corală, Jinga a realizat alături de corul Accoustic un disc ce conține lucrări contemporane românești care poartă semnăturile lui Adrian Iorgulescu, Dan Buciu, Christian Petrescu și Petru Stoianov. Daniel Jinga a filmat în anul centenar, 2018, Rapsodia Română nr 1 de George Enescu pe Platoul din Buceg.

Dirijorul a interpretat prima audiție a lucrării „Altitza”, care aparține compozitorului Dan Dediu”, alături de Orchestra Operei Națioanale București în sala Unesco din Paris în urmă cu un an. Jinga a promovat intens, în ultimii doi ani, creația lui Ciprian Porumbescu atât alături de orchestra din București, cât și prin acțiuni private.