Opera Națională din București a sedus Viena. Recitalul „Crai Nou” a ridicat publicul în picioare

Opera Națională din București a sedus Viena. Recitalul „Crai Nou” a ridicat publicul în picioare Sursa foto: Arhiva EVZ

Opera Națională din București a susținut în premieră, la Viena, un concert inspirat din creația lui Ciprian Porumbescu. Spectacolul, care îmbină spiritualitatea cu tradiția și arta cu emoția, a încântat exigentul public vienez.

Opera Națională București a prezentat duminică, 30 iulie, la faimoasa sală Musikverein din Viena, spectacolul ”Crai Nou”, care-l omagiază pe compozitorul român Ciprian Porumbescu, impresionând exigentul public vienez.

Este primul spectacol din istoria sa pe care Opera din București îl susține în Sala de Aur, unde concertează marile nume ale muzicii, considerată una dintre cele mai bune săli de concerte din lume. Sala Musikverein transmite an de an, pentru milioane de telespectatori din toată lumea, Concertul de Anul Nou din capitala Austriei.

Spectacolul a fost gândit ca o fascinantă călătorie muzicală în inima creației lui Porumbescu, un concert care îmbină cu virtuozitate spiritualitatea cu tradiția, sacrul cu inspirația folclorică.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Sala Musikverein din Viena, un spațiu sacru

Să duci muzica românească într-un loc legendar înseamnă o mare oportunitate pentru artiștii Operei Naționale, susține Daniel Jinga, directorul Operei Naționale din București și dirijorul spectacolului. „Sala Musikverein este un spațiu sacru pentru orice muzician. Este bine să punctezi că ai cântat aici măcar o dată în viață. Sala sună senzațional, iar pentru un muzician este foarte important să cunoască din când în când această plăcere de a cânta. Nu în ultimul rând, cred că este foarte important pentru Opera Națională, ca instituție, că ne aflăm aici. Turnee de genul acesta sunt menite să lucreze la mentalitatea angajaților, pentru că, știm cu toții, în orice domeniu, dar mai ales în muzică, este foarte importantă mentalitatea de învingător", a punctat Daniel Jinga.

Daniel Jinga, manager general al Operei Naționale București

Sursa: Facebook/ Daniel Jinga

Programul ONB a cuprins în exclusivitate lucrări semnate de Ciprian Porumbescu, printre care “Crai Nou” - prima operetă românească, “Balada”, “Rapsodia Română”, “Tatăl Nostru”. Pe scenă au urcat soliștii, corul și orchestra Operei Naţionale din București.

Un concert care vorbește despre România

Invitaţii speciali ai serii au fost solista Maria Coman și maestrul Gheorghe Zamfir, care a salutat ca  concertul dedicat lui Porumbescu ca pe o mărturie despre valorile României.

„Din propria experiență vă spun că astfel de reușite rămân memorabile pentru fiecare artist care are această șansă în cariera sa. Cariera artistică a unor mari muzicieni români a fost construită pe concertele susținute în astfel de săli renumite, preferate de un public elevat, care au dat măsura valorii artistice, dincolo de granițele țării. Celibidache, Enescu, Porumbescu, Lipatti, astfel au devenit celebri și apreciați în lume. Fiecare apariție de acest fel contribuie atât la recunoașterea valorii artistului cât și a țării sale de origine, pentru că auditoriul plăcut impresionat, devine curios să afle care sunt originile unui asemenea talent", a declarat maestrul Gheorghe Zamfir după concert.

concert, Opera Națională din București, Viena, Ciprian Porumbescu

ONB și Gheorghe Zamfir au prezentat un concert integral din creația lui Ciprian Porumbescu

Printre susținătorii și spectatorii acestui eveniment a fost și Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, care a afirmat la începutul spectacolului că acesta este „un eveniment extrem de important pentru diaspora românească, dar și pentru cultura română. Opera Națională din București onorează memoria unui mare muzician român, o personalitate iconică a culturii române, într-o legătură istorică, profund culturală cu Austria, pentru că bucovineanul Ciprian Porumbescu a studiat aici".

Sursa foto: ONB