Timmermans a declarat că Bulgaria este pe un trend pozitiv, în timp ce a adus o serie de critici la adresa României. „Evoluţiile din ultimele 12 luni au pus sub semnul întrebării şi chiar au anulat unele progrese făcute anterior. Este foarte trist. E cazul mai ales în privinţa noilor legi ale Justiţiei, presiunilor asupra procurorilor şi DNA”, a declarat oficialul european.

 

Noi recomandări pentru România

Reprezentantul CE a transmis că au fost formulate 8 recomandări suplimentare care trebuie puse în practică: suspendarea aplicării legilor Justiţiei şi OUG-urilor, oprirea revocărilor procurorilor de rang înalt, numirea unui nou procuror-şef la DNA, stoparea modificărilor Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Raportul ia în calcul şi libertatea presei. „Nu facem acest lucru pentru a vă pedepsi, ci pentru a ajuta. Vă rog să continuaţi reformele ca să putem ridica MCV. Nu e nicio discuţie despre activarea articolului 7. În ultimii ani toate guvernele s-au ţinut de harta de parcurs indicată de CE”, a spus Timmermans.

Documentul prezentat de Timmermans reprezintă raportul anual publicat de Comisia Europeană, în cadrul MCV și se referă la perioada noiembrie 2017-noiembrie 2018. În urmă cu un an, Comisia a concluzionat că s-au îndeplinit satisfăcător recomandările făcute, printre care sistemul de prevenire a conflictului de interese în domeniul achizițiilor publice și cele legate de codurile de conduită privind membrii Parlamentului și miniștrii. Într-un an, autoritățile române au colaborat cu instituțiile UE în ceea ce privește MCV. Au avut loc trei misiuni de evaluare ale CE în România, în care oficiali ai puterii executive, legislative și judecătorești s-au întâlnit cu cei europeni.

 

„Călătorului îi stă bine cu drumul”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat după publicarea Raportului MCV și a declarat că reprezintă „o notă foarte proastă” pentru Guvernul Viorica Dăncilă „Românii, majoritatea românilor, și eu și mulți alții, dorim să fim europeni, să construim o democrație solidă, transparentă pentru români. Din nefericire, acest accident al democrației, care este guvernarea Drangea-Dăncilă are cu totul alte idei și trag țara înapoi. Aceste multiplile schimbări la legile justiției ne aduc deservicii majore”, a spus șeful statului. Iohannis a criticat recentele vizite ale premierului în Orientul Mijlociu. „Despre doamna primministru, nu aș spune că se luptă. Ca să parafrazez o vorbă din bătrâni: țara arde și doamna prim-ministru se ascunde în Arabia”.