Raportul Amnesty International despre Ucraina va fi verificat de experți independenți. Declarația lui Zelenski a avut ecou

Raportul Amnesty International despre Ucraina va fi verificat de experți independenți. Declarația lui Zelenski a avut ecou Raportul Amnesty International despre Ucraina va fi verificat de experți independenți. Declarația lui Zelenski a avut ecou Sursa: Arhiva EVZ

Senzaționalul raportul al Organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, referitor la faptul că militarii ucraineni amplasează tehnică militară de luptă în școli și spitale, va fi verificat de experți independenți. Documentul a fost dur criticat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a spus că el "amnistiază" Rusia. După cum au apreciat experții, acum raportul poate fi corectat întrucâtva. Cu toate că nu se poate renunța complet la conținutul acestuia, pentru a nu-și pierde caracterul aparte.

Experții independenți vor verifica raportul Organizației internaționale pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International privind încălcarea legilor de desfășurare a războiului de către Forțele Armate ale Ucrainei. După cum transmite Tass, declarația a fost publicată în acest weekend pe site-ul filialei din Germania a organizației. "În prezent începe procesul de verificare la nivel internațional", s-a arătat în mesaj. Se va cerceta ancheta făcută și procesul de pregătire a raportului, împreună cu analiza juridică și politică însoțitoare.  

Reaminntim faptul că Amnesty International a publicat pe 4 august un raport în care se vorbea de încălcarea legilor de desfășurare a războiului de către Forțele Armate ale Ucrainei. După cum au concluzionat experții organizației, armata ucraineană a încălcat normele legale internaționale și dreptul militar, amplasând armamente în școli și spitale din orașe. În felul acesta au pus civilii în pericol. 

Deja a doua zi raportul a fost criticat dur de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a remarcat într-un nou mesaj video că un astfel de document, care demască acțiunile ilegale ale armatei ucrainene, "amnistiază" Rusia. "Nu ne putem împăca cu acest lucru", a spus președintele. În vreme ce consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a solicitat o anchetă care să stabilească dacă Amnesty International nu a primit din partea Rusiei unele "beneficii". În asemenea condiții organizația a trebuit să-și ceară scuze pentru raportul "care a provocat durere", deși el a fost subordonat unui singur scop - "ca civilii să fie apărați". 

Ne puteți urmări și pe Google News

Interesant este faptul că cu o zi înainte subiectul a fost abordat, într-un interviu acordat pentru Wall Street Journal, de fostul secretar de stat american Henry Kissinger. El a repetat teza pe care o exprimase anterior , referitoare la necesitatea de a se ține seama de preocupările părții ruse cu privire la securitatea sa, dar în același timp a declarat că, în situația actuală, după încheierea acțiunilor de luptă, formal sau nu, "Ucraina trebuie abordată ca membră al NATO". 

Înseamnă oare declarata verificare independentă doar dorința conducătorilor Amnesty International de a se asigura cumva - sau ei intenționează să renunțe la concluziile trase inițial? 

Decanul Facultății de politică mondială a Universității de Stat din Moscova, Andrei Sidorov, a reamintit, pentru Nezavisimaia Gazeta, că în principiu, Amnesty International se prezintă ca o structură destul de angajată. Dar totuși reprezentanții săi încearcă de obicei să mențină o anumită obiectivitate. În acest caz, experții acestei organizații au descoperit fapte concrete în activitatea forțelor armate ale Ucrainei și le-au făcut publice. Și conducerea, după cum se pare, nu le-a luat în seamă . Și acum pentru ea este important să păstreze prestigiul și să confirme cumva obiectivitatea anchetei propriei organizații. Iar pe de altă parte trebuie să se integreze în mainstream-ul general. De aceea cei de la Amnesty International nu vor putea renunța complet la raport, dar, evident, vor încerca să-l corecteze cumva. În acest sens, ei pot anunța, de exemplu, că unele fapte s-au dovedit a fi oarecum exagerate și apoi, în general, pot atenua retorica, a admis Sidorov. 

În ceea ce-l privește pe Kissinger, a continuat Sidorov, după cum știți, acesta este un bărbat în vârstă. "Cu toate acestea, atunci când fostul secretar de stat a amintit despre aderarea la NATO, el, desigur, știa că Ucraina nu poate fi astăzi în Alianță. Cred că aici se presupunea că ea tinde să intre în NATO. Și pe viitor, statul ucrainean poate fi considerat un membru promițător al NATO. Este suficient să adăugați doar singur cuvânt pentru ca această afirmație să capete un anumit sens", a formulat expertul. 

Dar dacă Amnesty International va corecta abordările inițiale, oare nu-i vor împinge astfel de concluzii pe liderii ucraineni la pași imprudenți? 

Andrei Sidorov a afirmat că în acțiunile lor autoritățile de la Kiev nu pornesc astăzi de la logica planificării strategice. "Întreaga logică aici se încadrează într-o singură cerință - dați mai multe arme, mai mult ajutor și mai mulți bani. În caz contrar, ei amenință că nu vor putea rezista și se vor prăbuși. Și atunci s-a terminat pentru toți, pentru că Ucraina este scutul Europei și al Occidentului, în ansamblu", a declarat decanul Facultății de politică mondială a Universității de Stat din Moscova.  

Într-un fel sau altul, în aprecierea făcută organizației pentru apărarea drepturilor omului, reprezentanții de la Kiev au demonstrat o anumită consecvență și perseverență - în ciuda neglijenței generale a lor (și a aliaților lor) în argumentare. De exemplu, la câteva zile după apariția raportului Amnesty International, Vladimir Zelenski a adresat din nou reproșuri organizației în mesajul său video - din cauza lipsei de reacție la acțiunile armatei ruse la centrala nucleară de la Zaporijjie. Potrivit reprezentanților Kievului, formațiunile Federației Ruse au tras premeditat asupra centralei nucleare controlate tot de ei, pentru a da vina pentru acest lucru pe armata ucraineană. 

"Din păcate, avem de-a face cu o agravare semnificativă a situației din jurul centralei nucleare de la Zaporijjie", a subliniat în acest sens președintele ucrainean. Cu toate acestea, militanții pentru drepturile omului tac. "O tăcere foarte elocventă, care arată încă o dată selectivitatea manipulativă a acestei organizații", a arătat Zelenski.  

(Traducerea Rador)