Raport devastator pentru România. Cifrele care generează alertă la nivel național

Raport devastator pentru România. Cifrele care generează alertă la nivel național

O nouă statistică generează alertă în rândul Românilor. Pe lângă faptul că, la momentul actual, piața forței de muncă din România traversează un moment de criză, numărul accidentelor sau deceselor survenite la locul de muncă este îngrijorător de mare.

Ultimele cifre oferite de Inspecția Muncii conturează  un tablou sumbru și ne oferă un loc fruntaș într-un top în care nu ne-am dori să apărem. La fiecare 35 ore, un român își pierde viața la locul de muncă.

În ultimii 9 ani, la locul de muncă au murit 2.961, iar alți 41.786 de români au fost răniți.

Raportul publicat de Eurostat relevă faptul că în România are o rată 5,56 accidente fatale de muncă la fiecare o sută de mii de salariați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Următoarele locuri sunt ocupate de Lituania -  cu 3,84 accidente fatale la suta de mii de angajați și Bulgaria – cu 3,57 accidente mortale la fiecare o sută de mii de locuitori.

La polul opus de află Olanda, unde incidența accidentelor fatale este de zece ori mai mică decât în România, batavii având un procent de doar 0,5 accidente fatale la suta de mii de angajați.

Domeniile unde au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă în acest an au fost: comerțul cu amănuntul (200 de răniți), construcțiile (7 morți, 114 răniți), transporturile (4 morți, 116 răniți), comerțul cu ridicata (3 morți, 102 răniți) și industria auto (un mort, 92 de răniți).

„România are o legislație adecvată. Înainte de toate, prevederile sunt adresate mediului de afaceri, dar nu le respectă, nu alocă resursele financiare pentru ameliorarea condițiilor. Este ultima lor grijă asta, grija lor este profitul.

Ceea ce vedem e numai ce este raportat, este vârful icebergului. Cifra reală e mult mai mare, dar nu toate accidentele sunt raportate. Multe sunt mușamalizate la fața locului” susține  Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

„Ar trebui ca instituția care face controlul, respectiv Inspecția Muncii, să fie profesionistă. E afectată de corupție, iar legislația nu este suficient de clară cu privire la conflictele de interese. Nu generalizez, dar sunt multe situații în care firme de consultanță în muncă sunt deținute de soțul, soția, fiul, fiica, nașul, cumnata unor inspectori de muncă. Când sanitarul nu funcționează, piața se îmbolnăvește”, a mai spus acesta.

Pe de altă parte, patronatele acuză calitatea slabă a angajaților. „Și eu m-am confruntat cu o problemă de asta în urmă cu ceva ani, a fost inclusiv anchetă penală. Problema de bază e că angajatul nu e instruit. Aici legislația ar trebui să fie mai în favoarea patronului. Ar trebui ca angajații să facă niște cursuri, eventual pe fonduri europene. Patronul îi face protecția muncii o dată pe lună, dar educația angajaților este slabă”, susține Florea Pârvu, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, scrie Libertatea.