Fostele închisori comuniste, în patrimoniul UNESCO. Inițiativa Ralucăi Turcan

Fostele închisori comuniste, în patrimoniul UNESCO. Inițiativa Ralucăi Turcan

Raluca Turcan, ministrul Culturii, dorește să introducă în Patrimoniul Mondial UNESCO fostele închisori comuniste de la Râmnicu Sărat, Sighet, Pitești, Jilava și Făgăraş. Momentan, precizează ministrul, a fost doar o discuție pe acest subiect.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, dorește să introducă în Patrimoniul Mondial UNESCO fostele închisori comuniste. Aceasta s-a gândit la lagărele de la Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş. Acestea sunt considerate reprezentative pentru pentru universul concentraținar totalitar din România.

Raluca Turcan, discuții la Ministerul Culturii

Ministrul Culturii a anunțat că a purtat o discuție cu privire la aceste intenții ale sale. Ea a prezentat concluziile într-un mesaj public. Ministra Turcan intenționează să înscrie fostele închisori comuniste Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Fostele închisori comuniste - Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar. În cursul zilei de ieri, am avut o discuție aplicată privind inițierea demersurilor oficiale pentru înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a anunțat Raluca Turcan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Culturii a făcut aceste declarații într-o postare pe pagina sa de Facebook. În opinia sa, astfel  ne vom asigura că „fostele închisori comuniste nu vor fi uitate”. Acestea vor fi păstrate și puse în valoare, urmând să funcționeze ca spații ale memoriei, învățării și reflecției.

Ministerul Culturii a pregătit foaia de parcurs

Ministerul Culturii, a anunțat Raluca Turcan a pregătit foaia de parcurs pentru transformarea acestei inițiative în realitate. În demersul inițiat de Ministerul Culturii va fi implicat Institutul Național al Patrimoniului, dar și alți parteneri.

Împreună, aceștia urmează să stabilească lista obiectivelor științifice și administrative concrete pentru completarea dosarului de înscriere. Documentul trebuie să respecte cerințele UNESCO pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO, a încheiat Raluca Turcan.

„Ministerul Culturii, prin efortul Institutului Național al Patrimoniului și al partenerilor implicați, a pregătit foaia de parcurs, cu obiectivele științifice și administrative concrete pentru completarea în conformitate cu cerințele UNESCO a dosarului de înscriere în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO”, a arătat ministrul Culturii.

Deținuți politici

Deținuți politici Sursa foto: EVZ

Raluca Turcan reia un demers mai vechi

Anunțul făcut de ministrul Culturii vine în completarea unei inițiative mai vechi pe care a avut-o. În noiembrie anul trecut, Raluca Turcan afirma că va iniția demersul de introducere a închisorile comuniste în patrimoniul UNESCO în ianuarie 2024.

Ea declara, la vremea respectivă că este o obligație a statului român să facă acest lucru. Mai exact să înscrie fostele locuri de detenție în Patrimoniul organizației mondiale. Turcan spunea, la vremea respectivă, că fostele închisori comuniste corespund din perspectiva identităţii şi semnificaţiei obiectivelor incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Chiar din primele zile de mandat am urmărit clasarea închisorii Piteşti, a Memorialului Piteşti în categoria monument istoric, pentru a completa celelalte închisori care erau clasate ca monument istoric. Împreună cu echipa de specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului pregătim dosarul ca, în ianuarie, aceste foste închisori comuniste să fie incluse în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO”, declara ministrul Culturii anul trecut.