Evenimentul Zilei > Social > Rafila schimbă tonul: Ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor și a deceselor
Rafila schimbă tonul: Ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor și a deceselor

Rafila schimbă tonul: Ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor și a deceselor

Alexandru Rafila, directorul Societății Române de Microbiologie, spune că se așteptă ca numărul cazurilor de pacienți care au nevoie de terapie intensivă, dar și numărul deceselor provocate de Covid-19 să crească în următoarele săptămâni.

Rafila explică acest lucru prin faptul că există un decalaj între creșterea numărului de îmbolnăviri și creșterea numărului de cazuri grave, respectiv decese.

Alexandru Rafila a declarat luni seară, la Digi24, că, statistic, 5% din pacienții Covid-19 dezvoltă o formă gravă a bolii și au nevoie de terapie intensivă.

De asemenea, el a mai arătat că există un decalaj între creșterea numărului de îmbolnăviri și creșterea numărului de cazuri grave, pentru că un pacient nu are nevoie chiar de a doua zi de terapie intensivă, boala se agravează într-o perioadă de timp. Tocmai de aceea, este de așteptat ca această perioadă pe care o traversăm acum, cu peste 1.000 de cazuri noi în fiecare zi, să aibă consecință creșterea numărului de pacienți în stare gravă și chiar decese peste câtva timp.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp. În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că este important ca sistemul sanitar să fie pregătit pentru această evoluție, care este predictibilă.

Alexandru Rafila a mai arătat că este normal ca numărul de cazuri noi de coronavirus să rămână ridicat chiar și la mai puține teste efectuate în weekend, pentru că în weekend se testează în principal persoanele suspecte sau simptomatice, în timp ce, în cursul săptămânii, se fac de două ori mai multe teste, majoritatea la cerere, dintre care se descoperă un caz la o mie de teste.

Până luni, în România, 2432 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost 823 de cazuri noi de COVID-19, din 8.045 de teste efectuate, iar numărul românilor internați la Terapie Intensivă ajung la 419 pacienți.