Declarațiile lui Raed Arafat, care a sfătuit toți credincioșii să își revizuiască planurile pentru sărbătoarea Nașterii Domnului a stârnit un val uriaș de critici.
Partea cea mai vehementă după declarațiile lui Raed Arafat s-a arătat a fi chiar Biserica Ortodoxă Română care, prin vocea purtătorului de cuvânt, dar și a Patriarhului, s-a arătat nemulțumită fie și de faptul că se induce această stare de neliniște în sufletul conservatorilor români.
De ce s-a supărat Biserica Ortodoxă Română
Raed Arafat, din postura de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (n.red. DSU), a declarat recent faptul că perioada Sărbătorilor de iarnă va fi una cu restricții impuse de lupta împotriva coronavirusului. Șeful DSU susține că cetățenilor le va fi imposibil să petreacă sărbătorile de iarnă așa cum o făceau în anii trecuți.
„Despre sărbătorile de iarnă… este încă o perioadă care va trebui să fie adaptată acestui virus. Știu că atunci o să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca și cum nu ar fi fost virusul și nu este nicio problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modului în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranța că la anul vom putea să revenim la cât mai aproape de viață normală, cum o știam noi înaintea acestui virus”, a spus Raed Arafat. De aici au pornit declarațiile de nemulțumire ale reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române.
Care este teoria lui Dan Andronic
Dan Andronic nu crede în scenariul emis de Raed Arafat, nici în conflictul alimentat de persoanele din jurul celor implicați și face apel la o înțelegere mai profundă a situației. Jurnalistul EvZ aplaudă atitudinea Bisericii Ortodoxe Române, care trebuie să vorbească în numele zecilor de milioane de creștini ortodocși.
„În privința așa zisului conflict intre Guvernul României și Biserica Ortodoxă, sunt convins că este foarte mult exagerat de către presă, dar mai ales de către cei care vor să facă rău Bisericii.
Ca o dovadă a faptului că lucrurile se pot desfășura într-o oarecare normalitate stă faptul că în această noapte se termină pelerinajul la moaștele lui Dimitrie cel nou, ocrotitorul Bucureștiului.
Eu nu cred că Biserica Ortodoxă Română cere un tratament preferențial, ci vrea ca și credința românilor să fie tratată cu aceeași atenție și respect ca și apetitul de consum. Așa cum am spus de la început, cred că ne putem duce la Biserica la fel de firesc cum ne ducem la supermarket, pentru că dacă intrăm în Casa Multinationalelor putem merge și în Casa Domnului.
Repet, trecând peste excesele de limbaj și fracturile de logică ale ateilor, dar și ale unor credincioși cu viziuni extreme, sunt convins că sărbătorirea Nașterii Domnului va avea loc așa cum se întâmplă de sute de ani. Ce n-a reușit Ceaușescu, nu cred că va reuși Raed Arafat! Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm toate măsurile de siguranță sanitară și prevenirea răspândirii viruslui. Cele două nu se exclud reciproc”, a declarat Dan Andronic pentru EvZ.
Ce mesaj a avut Patriarhul
Patriarhul, care a slujit Sfânta Liturghie marți, 27 octombrie, de hramul Sfântului Dimitrie cel Nou, a fost de o duritate fără precedent la adresa puterii politice în predica rostită cu acest prilej. El a avertizat-o, nici mai mult, nici mai puțin, că ar putea avea soarta regimului comunist.
„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere”, a amintit PF Daniel.