Patriarhul Daniel: „Fraților, Dumnezeu nu se lasă batjocorit”. Lecția primită de Ceaușescu

Patriarhul Daniel: „Fraților, Dumnezeu nu se lasă batjocorit”. Lecția primită de Ceaușescu

Întâi-Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române și în general întreaga ierarhie au primit cu supunere restricțiile adesea abuzive dictate de guvern pentru combaterea pandemiei de COVID.

Mai mult, puținele ieșiri din linie, precum cele ale IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, au fost sancționate de Patriarhie cu puțină diplomație și menajamente.

Se pare însă că Prea-Fericitul Daniel a ajuns și el la capătul răbdării.

După închiderile bisericilor și cimitirelor, în timp ce mall-urile și supermarketurile au rămas deschise, piedicile aberante impuse celor două mari pelerinaje, de Sfânta Cuvioasă Paracheva și de Sfântul Dimitrie cel Nou, par să fi reprezentat picătura care a revărsat paharul.

Patriarhul, care a slujit Sfânta Liturghie marți, 27 octombrie, de hramul Sfântului Dimitrie cel Nou, a fost de o duritate fără precedent la adresa puterii politice în predica rostită cu acest prilej. El a avertizat-o, nici mai mult, nici mai puțin, că ar putea avea soarta regimului comunist.

„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere”, a amintit PF Daniel.

„Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut.

„Iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înființat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care prin radio și televiziune transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii și slujba Vecerniei spre bucuria credincioșilor ortodocși români din țară și din diaspora”.

Și, pe un ton blajin, Patriarhul și-a încheiat avertismentul cu niște cuvinte care ar trebui să provoce niște frisoane la Palatele Cotroceni și Victoria:

„Fraților, Dumnezeu nu se lasă batjocorit.”

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a taxat aspru declarația lui Raed Arafat de acum două zile prin care secretarul de stat de la Interne a dat de înțeles că sărbătoarea Crăciunului va fi cenzurată, la fel ca Paștile.

Arafat a spus:

„Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus...Știu că atunci o să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca și cum nu ar fi fost virusul și nu este nici o problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil.”

Bănescu a replicat, amintind că până atunci guvernul organizează fără reținere alegeri:

„A vorbi despre anularea sărbătorii de Crăciun mi se pare total deplasat în acest moment, pentru că înainte de sărbătorile de Crăciun ştiu că e vorba de un eveniment care antrenează atenţia întregii ţări (alegerile parlamentare, n.red.). Aşadar, nu cred şi sper să nu se introducă în discuţie o dublă măsură.

„Aşadar, nu cred că e potrivit şi nici corect să vorbim în cheie sumbră despre sărbătorile de iarnă. Aceste sărbători sunt sobre. Ele nu trebuie să devină însă şi sumbre!”

Întâmplător sau nu, Marcel Ciolacu, liderul Opoziției, a fost invitatul personal al Patriarhului la slujba de marți.

Și, la fel ca la Sfânta Parascheva, la Iași, în ziua hramului, și marți, la București, au putut să se închine la moaște pelerini veniți din toată țara, fără a li se mai cere buletinul.