Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat, delcaraţie-şoc despre închiderea magazinelor la ora 18:00: Telemunca şi decalarea programului le permite să ajungă la cumpărături
Raed Arafat, delcaraţie-şoc despre închiderea magazinelor la ora 18:00: Telemunca şi decalarea programului le permite să ajungă la cumpărături

Raed Arafat, delcaraţie-şoc despre închiderea magazinelor la ora 18:00: Telemunca şi decalarea programului le permite să ajungă la cumpărături

În opinia lui Raed Arafat, închiderea magazinelor la ora 18:00 nu este o problemă, deoarece telemunca şi decalarea programului le permite oamenilor să ajungă la cumpărături.
Raed Arafat afirmă că telemunca şi decalarea programului permit angajaţilor să meargă la cumpărături înainte de ora 18.00, acolo unde magazinele se închid mai devreme din cauza incidenţei ridicate a cazurilor de COVID-19.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministrul Afacerilor Interne, a subliniat faptul că la ora actuală sunt în vigoare două măsuri care îi vizează pe angajaţi:
telemunca
-şi programul de lucru decalat
Aceste două măsuri  le permite salariaţilor să meargă la cumpărături înainte de ora 18.00 în localităţile unde magazinele se închid mai devreme din cauza ratei ridicate de infectare, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat le transmite angajaţilor să solicite angajatorului aceste drepturi

„Mai sunt încă două măsuri care au fost adoptate şi nu sunt ridicate: telemunca care îţi permite să fragmentezi programul, să ieşi într-o pauză, să cumperi şi să te întorci, şi decalarea programului. Orice angajat trebuie să solicite angajatorului să o facă”, a declarat Raed Arafat
În acest sens, Raed Arafat a dat exemplul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, care a adoptat programul de lucru decalat, fapt ce permite angajaţilor să îşi facă pe timpul zilei cumpărăturile. Raed Arafat  a mai declarat că în această perioadă, de asemenea,  face comenzi online, nu merge la magazin.
Mai mult, Raed Arafat a explicat că incidenţa de 7,5 la mie, unde sunt cele mai stricte măsuri, reprezintă o cifră mare în ceea ce priveşte infectarea şi dă exemplul Germaniei, care în zonele cu rată de infectare de 2 la mie limitează deplasările pe distanţe de peste 15 kilometri.

Florin Cîţu, despre închiderea magazinelor la ora 18: „Lucrurile rămân așa pentru că dau rezultate”

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre închiderea magazinelor la ora 18.00 şi a spus că lucrurile vor rămâne „așa cum sunt”, argumentând că măsura „dă rezultate”:

„Am discuţii permanente cu reţelele de magazine, am discutat şi înainte de a lua această decizie, nu a fost discutată ora, mi s-a cerut doar puţin timp pentru a pregăti. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior. Am avut o discuţie permanentă cu retailerii, ei înţeleg foarte bine situaţia prin care trece România şi au fost alături de noi şi anul trecut, când am trecut prin starea de urgenţă. În acest moment lucrurile rămân așa cum sunt pentru că dau rezultate”, a subliniat premierul.