Evenimentul Zilei > Justitie > RADU NEMEȘ, complicele lui Codruț Marta, a fost extrădat din Statele Unite. Elva fi adus astăzi în România
RADU NEMEȘ, complicele lui Codruț Marta, a fost extrădat din Statele Unite. Elva fi adus astăzi în România

RADU NEMEȘ, complicele lui Codruț Marta, a fost extrădat din Statele Unite. Elva fi adus astăzi în România

Radu Nemeș a fost extrădat din America, după ce a decis să renunțe la contestația depusă împotriva acestei măsuri pe care o făcuse în fața unui judecător federal. Soția sa, Diana, a fost adusăîn România săptămâna trecută și se află în arest.

Soții Nemeș erau dați în urmărire internațională din anul 2012 și au fost prinși de FBI pe teritoriul SUA, pe 18 martie, anul acesta. Sunt acuzați de o evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro într-un dosar în care este anchetat Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fost președinte ANAF. Soţii Radu şi Diana Nemeş au fost reţinuţi de FBI în statul Washington, SUA, în baza unui mandat de urmărire internațională, emis de autoritățile române. Ei duceau o viaţă de huzur, după ce au dat Fiscului o "ţeapă" de 15 milioane de euro în urma traficului cu combustibil.

Diana și Radu Nemeș sunt suspectaţi de investigatori federali că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington. Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm.
O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite.

Înarmați până-n dinți

Potrivit unor documente judiciare, investigatorii au descoprit un buncăr, în cursul unor cercetări la proprietatea de peste 21 de hectare din Yelm. Anchetatorii au adus un georadar, pentru a căuta aur despre care se crede că a fost îngropat pe proprietate. Agenţi FBI care au efectuat percheziţii în casă au găsit patru patru pistoale şi două puşti, inclusiv o puşcă de asalt de tip AR-15, potrivit declaraţiilor procurorilor. Niciunul dintre cei doi soţi nu are autorizaţie pentru deţinerea de arme de foc. Investigatorii susţin că familia Nemeş a spălat banii astfel obţinuţi prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei au creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.

Trai de nabab

Cei doi sunt suspectaţi că au cheltuit milioane de dolari din banii spălaţi pentru a achiziţiona echipamente în domeniul construcţiilor, aur, proprietăţi şi cel puţin un iaht. Într-o scrisoare adresată tribunalului, avocatul Dianei Nemeş a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim şi pretinde că sumele vizate au fost obţinute legal. Un agent special FBI afirmă, într-un document judiciar, că finanţele cuplului sunt "impregnate de o activitate frauduloasă de spălare de bani şi au fost finanţate în principal, dacă nu exclusiv, din rezultatul fraudei fiscale" din România. La arestarea cuplului, pe 18 martie, agenţi FBI au efectuat percheziţii la proprietatea Vail Road Southeast şi la o proprietate vecină, ocupată de doi asociaţi. Investigatorii cred că soţii Nemeş au îngropat cutii cu lingouri de aur pe proprietăţi şi au revenit cu un georadar.

Cheltuieli extravagante

De asemenea, agenţi federali au identificat, în Statele Unite, mai multe conturi aparent controlate de cuplu şi au aflat că Radu Nemeş şi un prieten al acestuia călătoreau cu sume importante de bani asupra lor. Un agent afirmă, într-o scrisoare adresată tribunalului, că familia Nemeş călătorea în Statele Unite cu avionul la clasa busines şi stătea la hoteluri de lux. Cuplul a cheltuit în decurs de peste un an peste 235.000 de dolari în magazine de lux şi a retras din conturi numerar în valoare de sute de mii de dolari. Documente bancare arată totodată că Radu Nemeş a cheltuit peste un milion de dolari la un comerciant de metale preţioase cu sediul la Federal Way, cumpărând lingouri de aur. Investigatorii cred că acesta a achiziţionat aur şi de la vânzători de monede.