Radu Mazăre vrea să scape din pușcărie. Cererea pe care fostul primar al Constanței o adresează instanței

Radu Mazăre vrea să scape din pușcărie. Cererea pe care fostul primar al Constanței o adresează instanțeiSursa foto. EVZ

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre vrea să scape de o parte din anii de închisoare pe care îi are de executat. Prin avocat, acesta cere contopirea pedepselor care i-au fost aplicare de judecători, dar să-i fie adăugat vreun spor.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a solicitat Tribunalului Ilfov contopirea pedepselor din cele două dosare în care a fost condamnat definitiv. Prin avocatul său, el cere ca la contopire să nu i se mai aplice vreun spor de pedeapsă pe motiv că un astfel de spor nu poate fi aplicat în cazul unor fapte prescrise. Practic, Radu Mazăre a primit doi ani în plus, ca spor de pedeapsă, printr-o decizie a instanței supreme.

Miercuri, 11 ianuarie 2023, s-a desfășurat primul termen în această cauză, în care avocata lui Radu Mazăre a depus cerere de contopire a pedepselor. Avocata Manuela Gornoviceanu solicită instanței să constate că faptele din primul dosar sunt în concurs cu cele dintr-al doilea dosar și se încadrează în prevederile care vizează contopirea:

„Pedeapsa pronunțată poate fi modificată, dacă la punerea în executare a hotărârii sau în cursul executării pedepsei se constată, pe baza unei alte hotărâri definitive, existența vreuneia dintre următoarele situații: a) concursul de infracțiuni”.

Condamnările pe care le are în vedere avocata sunt cele primite de Radu Mazăre în dosarele nr. 6356/2/2008, privind retrocedările de plaje, și nr. 1643/1/2020, care vizează cazul Polaris. În cea dintâi speță, Înalta Curte de Casație și Justiție a aplicat aplicat un spor de pedeapsă de 2 ani în temeiul noului Cod penal.

Argumentele invocate

Avocata invocă în susținerea punctului său devedere, hotărârea prealabilă nr. 29/2015 a ÎCCJ prin care s-a stabilit că „în procedura de modificare a pedepsei prevăzută de art. 585 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, în cadrul operațiunii de contopire a unei pedepse cu închisoarea aplicată în temeiul Codului penal anterior pentru o infracțiune săvârșită sub imperiul acestei legi cu o pedeapsă cu închisoarea aplicată în temeiul noului Cod penal pentru o infracțiune săvârșită sub Codul penal anterior, se impune determinarea legii penale mai favorabile condamnatului conform art. 5 din Codul penal”.

În cazul de față, Manuela Gornoviceanu susține că legea mai blândă este vechiul Cod penal, având în vedere că faptele pentru care Mazăre a fost condamnat au fost comise înainte de 1 februarie 2014. Ea cere aplicarea contopirii, dar anularea sporului de doi ani, pe motiv că a fost aplicat în baza noului Cod Penal.

Avocata acuză încălcarea deciziilor CCR

Mai mult avocata luI Radu Mazăre arat că ÎCCJ nu a ținut cont de Decizia Curții Constituționale privind prescripția în pronunțarea sentinței în cel de-al doilea dosar, Polaris. Acest lucru a fost ignorat atât de completul care a pronunțat condamnările definitive, cât și de cele care au respins căile extraordinare de atac.

Manuela Gornoviceanu susține că în ambele dosare invocate, faptele s-au prescris înainte ca judecătorii să pronunțe deciziile finale de condamnare, după cum relateazăluju.ro.