Racheta Vega rămâne la sol. Lansarea, amânată cu câteva secunde înainte

Racheta Vega rămâne la sol. Lansarea, amânată cu câteva secunde înainte: Sursa: arianespace.com

A 23-a lansare a rachetei ușoare Vega a fost brusc anulată vineri seara, cu doar câteva secunde înainte de decolarea programată de la Centrul Spațial din Guyana.

Lansarea rachetei Vega trebuia să aibă loc la ora 22:36 (1:36 GMT sâmbătă). Însă, cu câteva secunde înainte de decolare, s-a luat decizia de anulare.

Motivul invocat de Arianespace, compania responsabilă de gestionarea lansărilor, este legat de o problemă apărută la nivelul unei componente a ansamblului de lansare care nu era pregătită.

Lansarea rachetei Vega a fost amânată în ultimele secunde

Fiind disponibilă doar o singură fereastră de lansare, misiunea a fost amânată fără o dată precisă de reprogramare.

Această a treia și ultimă lansare europeană din 2023 avea ca obiectiv plasarea pe orbita joasă a Pământului a doi sateliți de observare a Pământului. Însoțiți de alți zece sateliți de dimensiuni reduse, cu o greutate totală a sarcinii utile de 1,2 tone.

Cei doi sateliți principali ai acestei misiuni, Theos-2 și Formosat-7R/Triton, au destinații distincte.

Theos-2, un satelit de observare optică de înaltă rezoluție, va fi lansat pentru Agenția thailandeză de dezvoltare a geoinformaticii și tehnologiei spațiale, în timp ce Formosat-7R/Triton, un satelit științific echipat cu un sistem de colectare a semnalelor care ricoșează de la suprafața mării pentru a avertiza în caz de taifunuri, va fi lansat pentru Agenția spațială taiwaneză (TASA).

În prima jumătate a acestui an, Arianespace a realizat o singură lansare cu racheta Ariane 5 pentru ESA. În timp ce SpaceX din SUA a efectuat 43 de lansări cu Falcon 9, aproape de două ori pe săptămână. De asemenea, compania chineză CASC a realizat 18 lansări în aceeași perioadă.

Lansarea rachetei Vega, amânată

Arianespace. Sursa: Timon Schneider | Dreamstime.com

Un nou eșec al misiunii a avut loc în decembrie 2022

Racheta europeană Vega-C a fost pierdută în timpul zborului său inaugural comercial din decembrie 2022, după decolarea din Guyana Franceză. Acest zbor trebuia să transporte doi sateliți Airbus la destinație.

La aproximativ zece minute după decolare, racheta a început să devieze de la traiectoria sa programată. Acest lucru s-a întâmplat după ce camera de control de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză a întrerupt primirea datelor telemetrice.

Racheta Vega-C, noul model dezvoltat de ESA (Agenția Spațială Europeană), a avut primul său zbor miercuri, 13 iulie 2022.

A reprezentat un moment important într-un proces de dezvoltare care a implicat ani de muncă din partea ESA, contractorului principal Avio și partenerilor industriali din 13 state membre ale ESA, printre care se numără și România.

Ne puteți urmări și pe Google News