NASA avertizează. Anul în care Pământul va trece printr-un mare pericol

NASA avertizează. Anul în care Pământul va trece printr-un mare pericolAsteroidul Bennu.Sursa Foto: Arhiva EVZ

Oamenii de știință de la NASA au prezis că există o șansă ca un asteroid masiv pe care l-au urmărit să lovească Pământul în viitor. Potrivit acestora, asteroidul ar putea distruge o zonă de dimensiunile Texasului.

Potrivit NASA, asteroidul ar putea să lovească Terra în anul 2182. Bennu, un obiect care se apropie de Pământ, își parcurge orbita în jurul planetei aproximativ la fiecare șase ani și este monitorizat de agenția spațială începând din 1999.

Atunci a fost descoperit pentru prima dată. Cercetătorii Agenției au înregistrat trei astfel de apropieri semnificative ale lui Bennu de Pământ. Mai specific, în anii 1999, 2005 și 2011.

Un asteroid gigantic ar putea lovi Pământul în 159 de ani

În data de 25 septembrie 2135, Bennu va avea o apropiere extrem de apropiată de Pământ. Există astfel o șansă neglijabilă ca acesta să treacă printr-un „portal gravitațional” care ar putea seta asteroidul pe o traiectorie de coliziune cu planeta în anul 2182. Cu 159 de ani în viitor.

Un raport pregătit de echipa științifică OSIRIS-REx atribuie asteroidului Bennu o probabilitate de doar 1 din 2,700 sau 0.037% de a lovi Pământul. Și au și o dată fixă pentru asta, pe 24 septembrie 2182.

Impactul acestui asteroid, care are aproximativ o treime de milă în diametru, ar putea provoca distrugeri semnificative pe o arie extinsă a suprafeței Terrei. Mai mult, ar elibera o cantitate de energie echivalentă cu aproximativ 22 de bombe atomice.

NASA

NASA. Sursa foto: Frank Manno | Dreamstime.com

Asteroidul e cu mult mai mic decât cel care a dus la dispariția dinozaurilor

Totuși, evenimentul ar reprezenta doar o fracțiune din impactul asteroidului gigantic care se crede că a dus la dispariția dinozaurilor acum 66 de milioane de ani. Acela a fost estimat la aproximativ 6 mile în diametru.

OSIRIS-REx, acronimul pentru Exploratorul Regolitului cu Securitate de Identificare a Resurselor și Interpretare a Spectrelor pentru Originile Sistemului Solar, a efectuat o aterizare temporară pe suprafața asteroidului Bennu.

Acesta a colectat aproximativ două kilograme de mostre de rocă și praf în 2020. Prima mostră de asteroid colectată se așteaptă să aterizeze în Utah duminică.

Astrofizicianul Hakeem Oluyesi a subliniat că finalizarea acestei misiuni de șapte ani va revoluționa cunoștințele despre originile sistemului nostru solar.

Ne puteți urmări și pe Google News