"Rabla": sancţiuni pentru dealerii care nu dau maşinile

"Rabla": sancţiuni pentru dealerii care nu dau maşinile

Producătorii şi importatorii de autoturisme care nu-şi vor onora contractele încheiate până pe 28 februarie 2011 vor fi obligaţi să pună la dispoziţia clienţilor maşinile noi până pe 31 mai.

Producătorii şi importatorii de autoturisme care nu-şi vor onora comenzile faţă de clienţii care-şi achiziţionează maşini noi prin programul "Rabla" vor fi obligaţi să se achite de această datorie în maximum trei luni de la data expirării programului. În plus, dealerii vor trebui să suporte contravaloarea tichetului sau a tichetelor depuse de cel cu care au încheiat contractul.

"În cazul în care a chiziţionarea autovehiculului nou nu este realizată din culpa exclusivă a pro ducătorului validat, acesta are obligaţia de a oferi proprietarului înscris, în maximum 90 de zile după data de 28 februarie 2011, posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou. Iar firma va fi obligată să suporte «din buzunar» contravaloarea tichetului sau a tichetelor", a explicat Gheorghe Popescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Cererile dealerilor, admise până pe 4 februarie 2011

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate acestea sunt prevăzute de un ordin semnat de ministrul mediului, Laszlo Borbely. Iar, potrivit documentului, dealerii pot depune cereri de decontare a tichetelor la AFM până pe 4 februarie 2011, urmând ca ultima decontare să fie făcută pe 28 februarie anul viitor.

De reţinut însă că "toate dosarele care vor fi aduse la AFM după 4 februarie nu vor mai fi validate". Cât pri veş te valabilitatea voucherelor emise în programul "Rabla 2010", acestea pot fi depuse pentru cumpărarea unei maşini noi până pe 31 ianuarie 2011, inclusiv.

"Cei care nu se vor grăbi, vor rămâne şi fără bani, şi fără vochere, pentru că de la 1 februarie 2011 acestea din urmă nu mai au nicio valoare", au explicat oficiali de la Mediu. În privinţa programului "Rabla 2011", "sunt bani suficienţi, indiferent de câte maşini vor veni la casat", a dat asigurări preşedintele AFM.

Deşi valoarea unui tichet ar putea fi redusă, executivul ia în calcul posibilitatea ca, pentru cumpărarea unei maşini noi, o singură persoană să poată cu mula 4 tichete, astfel încât, per total, ajutorul de la stat ar putea creşte cu 600 de lei.

UTIL

Acte obligatorii pentru o maşină nouă

Cei care doresc să-şi achiziţioneze o maşină nouă prin programul "Rabla" trebuie să aibă asupra lor, atunci când merg la un dealer, actul de identitate (copie şi original), certificatul de înmatriculare a maşinii uzate (copie legalizată) şi certificatul de distrugere a acesteia (copie legalizată).

În plus, la dosar mai trebuie anexate certificatul de radiere a maşinii vechi, dar şi o declaraţie, autentificată de un notar, în cazul în care clientul optează pentru un contract de leasing.