Qatargate. Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino

Qatargate. Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino Parlamentul European. Sursa foto: Twitter

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia) şi Andrea Cozzolino (Italia), vizaţi de justiţia belgiană în scandalul de corupţie Qatargate, în care sunt implicaţi actuali sau foşti membri ai Parlamentului European.

Votul din Parlamentul European deschide calea pentru audierea celor doi eurodeputaţi de către anchetatorii belgieni şi confirmă unda verde dată marţi în unanimitate de Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI).

Cei doi aleşi europeni, excluşi din grupul europarlamentar S&D, au negat orice implicare în scandalul Qatargate şi s-au opus ridicării imunităţii lor.

În acest scandal de corupţie care afectează imaginea Parlamentului European au fost arestate patru persoane: fostul deputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, eurodeputata greacă Eva Kaili, partenerul acesteia, asistentul italian Francesco Giorgi, şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.

Ne puteți urmări și pe Google News

Qatargate. Scandalul de corupție din Parlamentul European

Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie.

În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la eurodeputata Eva Kaili.

Arest prelungit pentru Eva Kaili

Eva Kaili

Sursă: Wikipedia

Justiţia belgiană a decis, pe 20 ianuarie, să prelungească arestul preventiv în cazul eurodeputatei elene Eva Kaili, fostă vicepreşedintă a Parlamentului European, încarcerată de peste şase săptămâni în ancheta privind presupusul scandal de corupţie Qatargate.  Camera consiliului din Bruxelles a dat curs poziţiei Parchetului, care se opusese măsurilor alternative la detenţie solicitate de către avocaţii Evei Kaili.

”Parchetul federal apreciază că există toate riscurile: riscul de a fugi, riscul de a face înţelegeri secrete cu terţi şi riscul de a distruge probe'', a explicat la finalul audierii unul dintre aceşti avocaţi, André Risopoulos.

Avocaţii Evei Kaili au repetat că ea nu a fost implicată în niciun act de corupţie şi au reproşat justiţiei belgiene că menţinerea clientei lor în detenţie ''în condiţii dificile'' o fac pe aceasta să ''plătească preţul cel mai mare'' în acest dosar.

Avocatul grec Michalis Dimitrakopoulos a denunţat ''tortura'' în legătură cu o recentă ''plasare în izolare timp de 16 ore într-o celulă a poliţiei'', cu ocazia unei audieri.

Potrivit colegului său André Risopoulos, eurodeputata elenă ''nu şi-a putut vedea decât de două ori în şase săptămâni copilul în vârstă de 23 de luni'' pe care îl are cu partenerul ei, Francesco Giorgi.