Qatargate. Noi informații despre misteriosul spion care a zguduit din temelii Parlamentul European. Legăturile cu Franța

Qatargate. Noi informații despre misteriosul spion care a zguduit din temelii Parlamentul European. Legăturile cu Franța Sursa foto: Agerpres

Parlamentul European a fost zguduit de scandalul de corupție în care este implicată Eva Kaili, la data faptelor vicepreședinte al Parlamentului European. Procuratura Federală belgiană a decis, săptămâna trecută, ca Eva Kaili să rămână încă o lună în arest preventiv, fiind acuzată de acte de corupție pentru promovarea intereselor Qatarului.

Un personaj din umbră în scandalul de corupție din Parlamentul European este un spion marocan, care ar fi fost cunoscut de autoritățile franceze și spaniole.

Un agent al serviciilor secrete marocane, identificat ca fiind Mohamed Belahrech, a apărut ca fiind unul dintre operatorii cheie în scandalul de corupție din Qatar, care a zguduit din temelii Parlamentul European. Numele său de cod este M118 și de ani de zile a făcut cercuri în jurul agențiilor de spionaj europene.

Belahrech pare să se afle în centrul unei rețele complicate care se întinde din Qatar și Maroc până în Italia, Polonia și Belgia. El este suspectat că a fost implicat în ultimii ani în eforturi intense de lobby și în presupuse acte de corupție care au vizat europarlamentari europeni. Și se pare că este cunoscut de ceva vreme de serviciile de informații europene, potrivit politico.eu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rabatul intră astfel, din ce în ce mai mult în centrul atenției, eclipsând chiar rolul Qatarului în acuzațiile de corupție ale deputaților europeni, în urma cărora poliția belgiană a confiscat echipamente și peste 1,5 milioane de euro în numerar, în percheziții care au vizat cel puțin 20 de case și birouri.

Qatargate. Scandalul de corupție din Parlamentul European

Ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, a oferit săptămâna trecută un indiciu abia voalat că Marocul a fost implicat în această anchetă. Vorbind în fața parlamentarilor belgieni, el s-a referit la "o țară care în ultimii ani a fost deja menționată ... când vine vorba de interferențe". Se înțelege că aceasta se referă la Maroc, deoarece serviciul de securitate al Rabatului a fost acuzat de spionaj în Belgia, unde există o mare diasporă de marocani.

Potrivit cotidianului italian La Repubblica și cotidianului belgian Le Soir, Belahrech este una dintre legăturile care îl leagă pe fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri de serviciile secrete marocane, DGED. Politicianul italian Panzeri se află în prezent în arest, fiind acuzat preliminar de corupție în cadrul anchetei privind cumpărarea de influență în Parlamentul European de către Maroc și Qatar.

Într-o transmisiune electronică diplomatică marocană interceptată și publicată de un hacker în 2014 și 2015, Panzeri este descris ca „un prieten apropiat” al Marocului , „un aliat influent” care este capabil să lupte cu activismul în creștere al inamicilor noștri din Parlamentul European”, potrivit politico.ro.

Cheia pentru a dezlega unul dintre misterele persistente ale scandalului Qatar

Anchetatorii analizează acum cât de apropiat era Panzeri de Maroc. Cererea de extrădare belgiană pentru soția și fiica lui Panzeri, care ar fi și ele implicate în scandalul de corupție, menționează "cadouri" din partea lui Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului la Varșovia.

Timp de mai mulți ani, Panzeri a împărțit președinția comisiei parlamentare mixte UE-Maroc cu Atmoun, un diplomat experimentat, dornic să promoveze interesele Marocului în bula de la Bruxelles.

Dar acum se suspectează că Atmoun primea ordine de la Belahrech, care este "un om periculos", a declarat pentru Le Soir un oficial care are cunoștință de anchetă. Este sub supravegherea lui Belahrech că Panzeri și-ar fi sigilat asocierea cu DGED din Maroc după ce nu a reușit să fie reales în Parlament în 2019.

Belharech ar putea fi, de asemenea, cheia pentru a dezlega unul dintre misterele persistente ale scandalului Qatar: traseul banilor. O cerere de extrădare belgiană văzută de POLITICO se referă la un personaj enigmatic legat de un card de credit dat rudelor lui Panzeri - care este cunoscut sub numele de "gigantul". Se speculează dacă Belahrech ar putea fi acest gigant.

Viețile multiple ale unui spion marocan

Belahrech nu este un novice în cercurile de spionaj europene - rapoartele mass-media îi urmăresc prezența în mai multe cazuri de spionaj din ultimul deceniu.

Acesta a atras pentru prima dată atenția autorităților în legătură cu presupusa infiltrare a moscheilor spaniole, care în 2013 a dus la deportarea directorului marocan al unei organizații islamice din Catalonia, potrivit cotidianului spaniol El Confidencial.

Belahrech ar fi fost însărcinat cu conducerea agenților din moschei la ordinul DGED, în timp ce soția sa era suspectată de spălare de bani prin intermediul unei agenții de turism cu sediul în Spania. Rețeaua a fost destructurată în 2015, potrivit El Mundo.

La scurt timp după aceea, Belahrech a reapărut în Franța, unde a jucat un rol principal într-un caz de corupție pe aeroportul Orly din Paris.

Belahrech coopera cu Franța

Un agent marocan, identificat la acea vreme ca Mohamed B., ar fi obținut până la 200 de dosare confidențiale despre suspecți de terorism în Franța de la un ofițer de frontieră francez, potrivit unei anchete publicate în Libération.

Ofițerul, care a fost reținut și pus sub investigație oficială în 2017, i-ar fi furnizat agentului marocan materiale confidențiale referitoare la persoane aflate pe listele de supraveghere teroristă - și la posibile persoane de interes care tranzitează aeroportul - în schimbul unor vacanțe de patru stele în Maroc.

Se pare că autoritățile franceze nu au depus nicio acuzație împotriva lui Belahrech, care a dispărut atunci când rețeaua sa a fost prinsă. Potrivit unui oficial francez care are cunoștință de anchetă, Belahrech coopera cu Franța la momentul respectiv, furnizând informații în materie de combatere a terorismului, și a fost eliberat din acest motiv.

Agenții serviciilor secrete marocane pot acționa ca furnizori de informații pentru agențiile europene, coordonând în același timp operațiuni de influență în aceleași țări, au declarat pentru politico.eu două persoane familiare cu coordonarea serviciilor de informații. Din acest motiv, țările europene închid uneori ochii la practici care ar putea fi calificate drept interferență, au adăugat acestea, atât timp cât aceasta rămâne discretă.

Contactate, serviciile de informații ale Franței, Spaniei și Marocului nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

În ceea ce privește Belahrech: La cinci ani de la incursiunea sa în Franța, misteriosul M118 este din nou în centrul atenției - ridicând întrebări cu privire la relația sa continuă cu rețelele de informații europene.