Putin a organizat la Chișinău o bătaie între marionete

Putin a organizat la Chișinău o bătaie între marionete

Peste Prut a fost creat un uriaș haos politic, constituțional și social. Republica Moldova are la această oră doi președinți, doi prim-miniștri și două guverne. Fiecare susține că este legitim și pro-european, în ciuda sforilor groase care îi leagă de Rusia.

Curtea Constituțională l-a suspendat duminică dimineața pe președintele pro-rus Igor Dodon, pe motiv că acesta nu a dizolvat Parlamentul, dat fiind că la 90 de zile de la ultimele alegeri nu a putut fi degajată o majoritate parlamentară.

Sesizată de deputații Partidului Democrat Serghei Sîrbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari, Curtea Constituțională a decis suspendarea lui Dodon și numirea ca președinte interimar a premierului în exercițiu Pavel Filip.

Filip, a emis tot ieri, 9 iunie, decretele de dizolvare a Parlamentului și respectiv de organizare de alegeri anticipate pe 6 septembrie (într-o vineri!) S

Ne puteți urmări și pe Google News

âmbătă, 8 iunie, Curtea Consti tuțională decla rase ca neconstituționale decretele semnate de Igor Dodon, de învestire a unui nou guvern condus de Maia Sandu, care se declară o pro-europeană convinsă. Guvernul Sandu este susținut de o majoritate bizară: blocul ACUM (declarat pro-european) și de Partidul Socialist filo-rus al lui Dodon. Motivul este același: depășirea termenului de 90 de zile.

Contestatarul cel mai vehement al guvernului Sandu este oligarhul președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, el însuși având legături puternice cu Federația Rusă. Acesta și-a chemat simpatizanții să iasă în stradă pentru a apăra Constitu ția și democrația. În jurul principalelor instituții guvernamentale au fost instalate, încă din weekend, corturi ale simpatizanților PD. În același timp, site-ul Publika.md, controlat de Plahotniuc, a difuzat sâmbătă secvențe de la o întâlnire de vineri 7 iunie a oligarhului cu Dodon. În înregistrare, Igor Dodon recunoștea că a primit lunar de la Moscova sume de 600-700.0000 până la un milion de dolari. De asemenea, Dodon propunea federalizarea Moldovei.

 

Președintele și premierul uniți în rebeliune

Igor Dodon și noua lui aliată, Maia Sandu, par deciși să reziste și să nu se supună Curții Constituționale. Într-o conferință organizată duminică, Dodon a afirmat că acordul dintre Partidul Socialist și blocul ACUM a „deblocat criza politică” și că el personal și noul guvern s-ar bucura de sprijinul partenerilor externi. Dodon a criticat Partidul Democrat și pe Plahotniuc că nu doresc să renunțe la putere: „Cei care pe parcursul ultimilor ani au controlat instituțiile de stat nu vor să cedeze puterea în Republica Moldova. Era de așteptat. Nu cred că se aștepta cineva ca Plahotniuc să plece singur.”

Există două soluții pentru rezolvarea crizei politice, a afirmat Dodon, care, potrivit unor surse citate de site-ul Deschide.md, a dormit sâmbătă noaptea împreună cu familia în sediul Ambasadei Ruse. O soluție este chemarea oamenilor în stradă. A doua, presiunea factorilor externi.

 

 „Sunt mai multe soluții. Să chemăm oamenii masiv în stradă, dar nu azi (duminică – n.r.). Ei asta își doresc, de aia au pus oameni în corturi. A doua soluție, presiunea din partea partenerilor externi, și din Est (!) și din Vest. Sunt în permanentă legătură cu ambasadorii.”

Dodon a acuzat și Curtea Constituțională că interpretează eronat Constituția și că termenul limită pentru formarea guvernului era de 9 iunie.

La rândul ei, Maia Sandu s-a adresat într-o conferință de presă forțelor de ordine cerându-le să nu încerce să blocheze activitatea instituțiilor statului.

Ea l-a acuzat pe Plahotniuc că folosește forțele de ordine pentru a se menține la putere: „Partidul Democrat vrea să folosească structurile de forță pentru a arunca țara în haos, pentru a proteja un singur om: pe Plahotniuc”. Și Sandu a încheiat: „Vă ordon să vă faceți datoria față de țară și față de cetățeni!”

Celălalt premier, Pavel Filip, susține că alegerile anticipate sunt singura soluție, dat fiind că „clasa politică este compromisă, pentru că nu au reușit timp de trei luni să formeze un guvern”.

El a făcut „apel la calm și la reținere”, cerându-le politicienilor „să nu forțeze punerea în aplicare a acțiunilor care seamănă a lovitură de stat”.

 

Curcani plocon pentru Dodon

La chemarea lui Vlad Plahotniuc, în Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat mii de oameni. Liderul PD a cerut alegerea unui nou președinte și a unui nou parlament. „Dodon a încercat să federalizeze țărișoara noastră, să o împartă pe raioane. El a trădat poporul. După fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze și trebuie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate și alegerea unui nou președinte al Moldovei, din neamul nostru.”

La miting a participat și premierul Pavel Filip care a spus între altele: „Pentru prima dată, Igor Dodon a dormit acasă – la Ambasada Rusiei. Doar acolo se simte el acasă. Noi nu acceptăm să ne vindem țara. Și părtașii lui Dodon, Maia Sandu și Năstase (ministru de Interne în noul guvern – n.r.) sunt trădători.” Manifestanții au mers apoi în fața Președinției, iar câțiva reprezentanți ai mulțimii au vrut să se întâlnească cu Dodon și să-i facă cadou mai mulți curcani. Pentru că au fost refuzați, au aruncat curcanii peste gardul Președinției, strigând „Lașul, lașul”.

 

Reacții timide de la București. Autoritățile fac apel la calm

Autoritățile de la București au avut reacții timide față de situația de criză de la Chișinău, mulțumindu-se cu transmiterea de clișee diplomatice: apel la calm și respectarea procesului democratic.

„Faţă de evoluţiile politice recente din Republica Moldova, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, adresează tuturor forţelor politice din această ţară un apel ferm pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept. Stabilitatea Republicii Moldova este esenţială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce priveşte statul de drept şi buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său faţă de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere’’, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„România, ca stat care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi care susţine ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forţele politice să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019’’, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 În schimb, fostul premier Dacian Cioloş, lider al PLUS, a felicitat-o sâmbătă seara pe Maia Sandu pentru alegerea ei ca prim-ministru al Republicii Moldova. (M.B.)