Putin e bolnav! Secretele bine păzite ale liderului rus au ieșit la iveală! Ce s-a întâmplat de Ziua Victoriei

Putin e bolnav! Secretele bine păzite ale liderului rus au ieșit la iveală! Ce s-a întâmplat de Ziua Victoriei Ipoteză incredibilă. Surse MI6 susțin că Vladimir Putin ar putea fi deja mort

Faptele: Moscova, 9 mai 2022: o dimineață superbă de primăvară. Cer senin, 7°C, vânt slab (17 km/h, la 1000m altitudine, 36 km/h). Pe considerentul că plouă la Tula și Riazan (200 km de Moscova), Televiziunea de Stat anunță că parada aeriană se anulează.

Analiza de Tudor Păcuraru, col (r) SRI

Sursa: Arhiva EVZ

Ora 09.56: președintele Federației Ruse, dl. Vladimir V. Putin, iese din Kremlin prin ”portiță”: un pasaj construit pe vremea lui Stalin, care dă în spatele Mausoleului lui Lenin. Este un spațiu protejat dar, spre deosebire de alți ani, dl. Putin este precedat, însoțit și urmat de 6 bodigarzi, cu vestonul desfăcut, cu mâna la centură – ca să poată apuca mai repede pistolul. Doi dintre ei poartă serviete balistice: șir de plăci ceramice legate între ele, prinse într-un ambalaj care imită o servietă. La nevoie, ridici servieta și desfășori șirul de plăci, blocând focul unui lunetist.

De obicei, servieta balistică se folosește în spații deschise, iar nu în spații protejate, cum e pasajul dintre Portiță și Mausoleu. Și se folosește una singură, fiindcă se presupune că nu există pericolul ca să fii împușcat pe la spate de propriul aparat de securitate. Acum, în Rusia, nu e ca de obicei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul care urcă în goană pe scara tribunei e bodigardul cu servieta balistică din față. Apoi, și dl. Putin se îndreaptă spre scară, încearcă să pună piciorul drept pe prima treaptă și este pe punctul să cadă grămadă. Dă să se prindă cu mâna dreaptă de balustradă dar, cine știe din ce motiv, nu reușește: nici mâna nu-l prea ascultă. Se reechilibrează, apoi urcă greoi, cu piciorul stâng la atac (deși e dreptaci). De ca și cum piciorul drept nu-l mai ascultă, îl trage după sine treaptă cu treaptă. Parcă nu-i același om cu cel care, la 24 iunie 2020, urca aceeași scară sărind treptele câte două...

Ajuns la tribună, începe să dea mâna cu veteranii din primul rând. Spre deosebire de anii trecuți, e trist și grăbit, nu stă de vorbă cu invitații. Și nu ridică niciodată mâna sa dreaptă mai sus de centură. Are o strâmbătură de durere când un veteran, mai efuziv, îl trage de mână, de parcă ar vrea să-i ducă palma la inima sa. Abia reușește să scape de bătrânul entuziast. Se îndreaptă spre scaunul său, singurul acoperit de un pled verde – accesoriu nemaivăzut până acum. Deși e dreptaci, ridică pătura de pe scaun cu stânga și se așază. În anii anteriori, mai schimba câteva vorbe cu vecinii din spate – acum, cine știe din ce pricină, evită să se sucească din mijloc.

Când se așază, elegantul său trenci negru se boțește, de ca și cum ar fi rigid, căptușit cu cartoane. Misterul se dezleagă la depunerea de flori de la sfârșit când, printr-o inadvertență, se zărește un colț de căptușeală: gri-deschis, cu aspect de fibre ceramice ”tricotate”. Liner anti-schije. Se folosește rar, când există riscul unui atentat cu mecanism exploziv. Deci de aceea dl. Putin poartă permanent trenciul încheiat până la gât. Singura excepție: în cursul cuvântării, când aghiotantul l-a ușurat de armură. Era protejat de pupitrul blindat și prompterul din sticlă antiglonț.

Protocolul e statornicit de decenii: șeful Statului privește, dar parada e primită de ministrul Apărării și condusă de prim-adjunctul său. Apare general-șamanul- ministru Șoigu, cu multe kilograme mai zvelt: tratamentul kaghebist pentru probleme cardiace a dat rezultate!

Oricum, între Putin și Șoigu nu mai e ce a fost: dacă în 2019 i-a strâns efuziv, îndelung mâna, de această dată dl. Putin i-a strâns-o cam o zecime de secundă, pentru a bifa momentul protocolar..

Și a urmat Parada Victoriei. Conform tradiției, parada e deschisă de marile unități de infanterie din Garnizoana Moscova: Divizia 4 Tancuri de Gardă ”Kantemirovskaya” și Divizia 2 Motorizată de Gardă ”Tamanskaya”. Dar domnul Putin a vrut altfel: ambele divizii au fost implicate în atacul ratat asupra Harkovului și Kievului. Drept care parada a deschis-o careul mixt al Marinei Militare, a cărei contribuție la Marele Război a fost cu totul secundară. Dar să fim cinstiți: Marina execută misiuni sinucigașe în apele din jurul Insulei Șerpilor, sub tirul dronelor Bayraktar și al rachetelor anti-navă Neptun. Ăstimp, infanteria rusă pradă covoare, televizoare și mașini de spălat...

În 2019, la paradă au participat 20 de formațiuni militare ”prietene”: chinezii și indienii în uniformele lor pitorești, uzbecii, belarușii, kazahii ... De această dată, cine știe de ce, militarii străini nu s-au mai înghesuit să vină la Moscova. Iar dintre șefii de stat, numai Lukașenko s-a afișat la tribună. Acum doi ani, în pofida pandemiei, au fost prezenți 30 de șefi de Stat sau de Guvern.

A defilat, în schimb, Corpul expediționar rusesc, care tocmai a fost retras din Afganistan. Apoi și-au făcut apariția Diviziile ”Kantemirovskaya” și ”Tamanskaya”. Din 2019, diviziile de Gardă au uniformă de paradă cu cizme înalte. Anul acesta, cele două divizii au defilat în bocanci, ceea ce a stârnit comentarii ironice și râsete înfundate în tribuna oficială. Momentul a fost insistent filmat de Televiziunea de Stat, ca să afle toată suflarea militară ce pățești când înșeli așteptările Comandantului Suprem. Cele două careuri au defilat, însă, arborând o veselie sfidătoare...

Parada tehnicii de luptă, care a urmat, s-a caracterizat prin absența aproape totală a echipamentelor de origine sovietică. Un tanc T-34 singuratic a deschis această secțiune a paradei – dar era înconjurat de transportoare blindate pe roți GAZ-TIGR, cu turelă teleghidată (remote station) ARBALET. Au urmat mașinile de luptă ale infanteriei: BMP-3, KURGANETZ. Apoi tancurile: o companie de T-90, câteva T14. Și rachetiștii: Iskander-M, M-350E Vityaz... Numai echipamente noi, de după 1992. Iar parada s-a încheiat cu defilarea rachetei strategice TOPOL-M: prima rachetă intercontinentală integral produsă în Rusia. Celelalte erau făcute în Ucraina.

După retragerea fanfarei, dl. Putin a coborât de la tribună, pentru a mulțumi comandanților unităților participante la paradă. De fapt, era să cadă de la tribună: unul dintre aghiotanți s-a și repezit să-l ajute. Dar Președintele l-a refuzat cu un gest scurt. Șchiopătând vizibil, s-a îndreptat spre comandanții care – fapt curios! – nu erau în formațiune de front, ci de careu: ca să nu existe unghiuri deschise pentru un eventual lunetist. Iar tot timpul, lipit de spatele d-lui Putin a stat un bodigard, căruia vesta ceramică purtată pe sub haine îi dădea aspectul unui urs la costum. De ca și cum cineva din spate, de la tribuna oficială s-ar fi putut ridica, cu o armă în mână...

Apoi Președintele s-a îndreptat spre Memorialul Marelui Război: o plimbare de cinci minute făcută în formațiune de falangă. 8 bodigarzi: doi în față, umăr în umăr, astfel încât camerele TV abia pot prinde chipul d-lui Putin. Patru gealați pe laterale – dintre care doi, cu servietele balistice. Și doi încheietori de falangă. Abia apoi vin asistenții, aghiotanții...

Concluziile

În ultimele 20 de luni, starea de sănătate a domnului Putin s-a deteriorat accelerat și vizibil. Dacă evoluția continuă cu aceeași dinamică, e puțin probabil să-l mai vedem de Ziua Victoriei 2023.

Un lucru este cert: dl. Putin nu a suferit un accident vascular cerebral, întrucât mobilitatea palmei drepte nu este deloc afectată. E în schimb afectată mobilitatea umărului drept. Problemele mai vechi ale d-lui Putin cu sciatica sunt cunoscute încă din anul 2000 și sunt oarecum inerente pentru un fost sportiv de arte marțiale, având în vedere și vârsta sa actuală. Sciatica însă nu evoluează afectând mobilitatea umărului. Foarte probabil este o patologie a coloanei vertebrale.

Nu avem elementele necesare pentru a ne pronunța asupra naturii acestei patologii, dar situația este îndeajuns de gravă pentru a declanșa o criză de succesiune în mediul politic rus. De aici, teama de atentat și măsurile de securitate neobișnuite care, în mod cu totul insolit, îi vizează chiar pe cei din anturajul imediat al Președintelui. Căruia i se gardează spatele cu scutul blindat.

Situația este agravată de apariția unei crize de încredere între domnul Putin și Armata rusă, pe fondul evoluțiilor din Ucraina. Pentru militarii ruși, vinovatul principal este ministrul Șoigu, general mai mult autodidact, autorul reformei militare haotice din 2016 și a planului ratat de invadare a Ucrainei. Deși relațiile dintre Putin și Șoigu sunt azi glaciale, Președintele nu a avut voința – sau posibilitatea – să se debaraseze de respectivul ministru: prea-i cunoaște secretele.

Dl. Putin ar dori să dea vina pe Armată pentru eșec. Dar, așa cum scriam cu două luni în urmă, dl. Putin nu se poate debarasa ușor de generali: „Îi va judeca, în proces public, pe generalii Armatei? Dar știe bine că aceștia vor povesti cum chiar el, Împăratul, a pus în fruntea Apărării un amic de-al său, Șoigu, inginer mare amator de șamanism siberian, care a fost numit general cu 4 stele fără a fi comandat măcar un pluton, la viața lui. Și ale cărui ordine sunt cauza dezastrului militar.”

Ca urmare, dânsul a ajuns la soluția umilirii publice a marilor unități ”vinovate” – în cazul de față, Diviziile ”Kantemirovskaya” și ”Tamanskaya”, din Garnizoana Moscova. În opinia mea, e o alegere neinspirată: de la arestarea lui Beria (1953) și până la războiul președintelui Elțîn cu Parlamentul (1993), cele două divizii moscovite au tranșat toate, dar absolut toate loviturile de Stat care au schimbat istoria Rusiei. Pe bună dreptate, dl. Putin a ajuns să se teamă de un 11 Septembrie moscovit: atentat cu avionul asupra tribunei oficiale, în cursul Paradei Victoriei. Fiindcă nu e altă explicație pentru anularea paradei aeriene, la care se făcuseră multiple pregătiri și repetiții.

În subsidiar, dânsul încearcă și diversiunea cu ”greaua moștenire”: am cheltuit sume enorme pe modernizarea echipamentelor sovietice, dar e în zadar, nu pot fi menținute în dotare, de aceea nici nu participă la defilare. Astfel se explică de ce defilarea tancurilor a fost... fulgerătoare: 56 de secunde. Fiindcă din T-90M au fost fabricate cam 100 de exemplare, iar din T-14, vreo 6.

Se înțelege: e de vină și industria de apărare, care a tocat sume enorme pe modernizări ratate. Dar cine trebuia să fie cu ochii pe industrie, ca banul să fie cheltuit cu chibzuință? Contrasabotajul, FSB-ul! Același FSB care e responsabil de buna desfășurare a paradei militare și care verifică țeavă cu țeavă și șurub cu șurub tribuna oficială. Astfel a ajuns dl. Putin să poarte pardesiul anti-schije.

Evident, în cazul în care se întâmplă ce se întâmplă, iar pardesiul blindat nu-și face bine treaba, există o scuză la îndemână: ucrainenii i-au făcut-o! E credibil, într-o țară în care nu trece o zi fără să ia foc o instituție militară. Iar domnul Putin va fi sanctificat, îmbălsămat și pus în vitrină, alături de Lenin, de către chiar aceia care au avut grijă, ba chiar s-au străduit mult să-l facă martir...

În ultima vreme se vehiculează insistent că dl. Putin ar avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Ba chiar, președinte interimar ar fi fost deja numit dl. Patrușev. Îi reamintim respectuos domnului Președinte că Academia Militară rusă poartă numele generalului sovietic Mihail Frunze. Dânsul suferea de ulcer gastric și, la insistențele tovarășului Stalin, a acceptat să i se facă o operație ”de rutină”. L-au anesteziat cu o doză masivă de cloroform (de 7 ori mai mult decât necesarul), astfel încât succesiunea lui Lenin s-a simplificat mult, mult, în favoarea tovarășului I.V. Stalin.