Evenimentul Zilei > International > Ploaie de rachete în zona ultrasecurizată. „Orga lui Stalin” a lovit în puterea nopții. Panică pe străzi
Ploaie de rachete în zona ultrasecurizată. „Orga lui Stalin” a lovit  în puterea nopții. Panică pe străzi

Ploaie de rachete în zona ultrasecurizată. „Orga lui Stalin” a lovit în puterea nopții. Panică pe străzi

Un atac fulgerător s-a produs, sâmbătă noaptea, la Bagdad, iar ținta a fost ambasada Statelor Unite ale Americii. S-a tras cu două rachete Katiușa.

Atac asupra ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) din Bagdad, cu două rachete Katiușa. Evenimentul s-a petrecut duminică dimineața, în zona ultrasecurizată din capitala Irakului, acolo unde se află ambasada. În cel de-Al Doilea Război Mondial, rachetele Katiușa au fost denumite „orga lui Stalin” și au făcut ravagii în rândul trupelor germane aflate pe teritoriul URSS-ului.

Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost atacată cu două rachete Katiușa în Bagdad

Zona verde din Bagdad a fost ţinta a două rachete Katiuşa. Prima a fost doborâtă în aer de bateriile de apărare C-RAM, a doua a căzut într-o piaţă, distrugând două vehicule”, se arată în comunicat al forțelor de securitate din Irak, conform Agerpres.

O sursă de securitate a declarat pentru că racheta doborâtă a căzut în apropierea ambasadei SUA, în timp ce a doua a căzut la o distanță de 500 de metri de ea. Atacul nu a fost revendicat deocamdată.

În ultimele luni, zeci de atacuri cu rachete sau atacuri cu drone au vizat trupele americane şi interesele SUA în Irak. Niciodată revendicate, aceste atacuri sunt în mod sistematic puse de Statele Unite pe seama facţiunile irakiene pro-Iran, menționează sursa citată.

Atacul de duminică a avut loc după ce Irakul a anunţat deja oficial încheierea misiunii de luptă pe teritoriul său a coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington şi a trupelor americane angajate în acest cadru.

2.500 de militari din SUA vor rămâne în Irak

În realitate, cei aproximativ 2.500 de militari americani şi cei 1.000 de militari ai coaliţiei vor rămâne în Irak pentru a continua un rol de instruire, consiliere şi asistenţă. Facţiunile irakiene pro-iraniene cer plecarea tuturor forţelor americane staţionate în ţară.

Duminică Irakul marchează cea de-a zecea aniversare de la plecarea trupelor americane pe 18 decembrie 2011, după invazia din 2003 împotriva regimului lui Saddam Hussein. Washingtonul şi-a redistribuit apoi trupele în ţară ca parte a luptei antijihadiste.