Exclusiv. Vladimir Putin și Ziua Victoriei! Cum sărbătorește și care este semnificația zilei de 9 Mai

Exclusiv. Vladimir Putin și Ziua Victoriei! Cum sărbătorește și care este semnificația zilei de 9 Mai

Pe 9 mai, Rusia sărbătorește 77 de ani de la victoria în Marele Război Pentru Apărarea Patriei. Evenimentul principal de pe 9 mai este Parada Victoriei, care va începe la ora 10:00 (ora Moscovei), în sunetul clopotelor bisericilor de la Kremlin. Totul pe fondul invaziei sângeroase a Rusiei în Ucraina.

În 1945, german de capitulare a fost semnat de două ori. Un document inițial a fost semnat la Reims la 7 mai 1945 de Alfred Jodl (șeful de stat major al OKW german) pentru Germania, Walter Bedell Smith, în numele Comandantului Suprem al Forței Expeditionare Aliate, și Ivan Susloparov, în numele Înaltul Comandament sovietic, în prezența generalului-maior francez François Sevez ca martor oficial.

Întrucât Înaltul Comandament Sovietic nu a fost de acord cu textul capitulării și pentru că Susloparov, un ofițer de rang relativ mic, nu era autorizat să semneze acest document, URSS a cerut ca un al doilea instrument de capitulare revizuit să fie semnat la Berlin.

Iosif Stalin a declarat că Uniunea Sovietică a considerat actul semnat la Reims un document preliminar, iar Dwight D. Eisenhower a fost imediat de acord cu asta. Un alt argument a fost că unele trupe germane considerau instrumentul de capitulare de la Reims ca pe o capitulare numai către Aliații Occidentali, iar luptele au continuat în Est, în special la Praga.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se reia ceremonia de capitulare la cererea lui Stalin

O a doua ceremonie de capitulare a fost organizată într-un conac de la periferia Berlinului la sfârșitul zilei de 8 mai, când era deja 9 mai la Moscova din cauza diferenței de fus orar. Feldmareșalul Wilhelm Keitel, șeful OKW, a semnat un nou instrument final german de capitulare, care a fost semnat și de Mareșalul Jukov, în numele Înaltului Comandament Suprem al Armatei Roșii, și de Mareșalul Arthur Tedder, în numele Forței Aliată, în prezența generalului Carl Spaatz și a generalului francez Jean de Lattre de Tassigny, ca martori.

Astăzi, Ziua Victoriei este o sărbătoare națională în Federația Rusă, care se desfășoară anual pe 9 mai. Pentru prima dată, Ziua Victoriei a fost instituită prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 8 mai 1945 pentru a marca "sfârşitul victorios al Marelui Război Patriotic al poporului sovietic împotriva invadatorilor nazişti şi victoriile istorice ale Armata Roșie, care a culminat cu înfrângerea completă a Germaniei naziste". În perioada post-sovietică, a fost confirmată de Legea federală nr. 32-FZ denumită „Zilele de glorie militară și de date memorabile în Rusia” din 13 martie 1995.

Obsesia fascismului la ruși

În prezent, Ziua Victoriei va fi sărbătorită, spre deosebire de anii trecuți, într-un mod diferit din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Sub pretextul dez-nazificării!. Nu este o abordare nouă. „Astăzi”, așa cum a spus generalul de armată Serghei Șoigu, ministrul apărării al Federației Ruse, la o întâlnire din martie 2014, „toți suntem martori ai faptului că ideile neonazismului devin din ce în ce mai răspândite în perioada post-sovietică.” El a subliniat: „În aceste condiții, sărbătorirea Zilei Victoriei în acest an capătă cea mai importantă semnificație politică. Trebuie să demonstrăm încă o dată lumii respingerea categorică a fascismului de către Rusia”.

"În istoria de o mie de ani a Patriei noastre, multe date semnificative memorabile sunt imprimate pentru totdeauna. Și în spatele fiecăruia dintre ele se află faptele și realizările poporului rus, care s-a ridicat de mai multe ori împotriva nenumăratelor încălcări ale libertății și independenței țării natale. Dar cea mai dragă și sacră pentru actualele generații a fost ziua de 9 mai - Ziua Victoriei poporului sovietic în Marele Război Patriotic din 1941-1945", scrie site-ul oficial al Ministerului Apărării din Rusia.

Programul evenimentelor din 9 mai 2022 în Rusia și teritoriile "eliberate"

Parada Armatei va fi coordonată de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. Aproximativ la ora 10:15, ora Moscovei, președintele Vladimir Putin va ține un discurs de felicitare.

După discursul liderului rus, prin centrul capitalei vor defila 11.000 de oameni - reprezentanți ai tuturor tipurilor de Forțe Armate și ramuri militare. Coloana mecanizată de echipamente va fi condusă de tancul T-34-85. Acesta va fi urmat de modele moderne de vehicule de infanterie.

Partea aeriană va fi deschisă de elicoptere militare, inclusiv cel mai mare din lume, Mi-26. În continuare vor zbura avioane strategice, purtătoare de rachete, bombardiere, de luptă o modificare specială a MiG-31I, concepută pentru a lansa „Pumnalul”.

Avioanele Su-24MR și MiG-29 vor apărea pe cerul deasupra Moscovei. În premieră, vor prezenta ordinul de zbor Z, "simbolul operațiunii speciale de protejare a Donbass". Parada va fi închisă de avioanele de atac Su-25, care, conform tradiției, vor picta cerul în culorile drapelului Federației Ruse.

După sărbătorile de pe Piața Roșie din Moscova și din alte orașe ale Rusiei, vor avea loc concerte, la ora 15:00 ora Moscovei - procesiunea Regimentului Nemuritor, la ora 22:00 - focuri de artificii.

Invazia în Ucraina și greșelile lui Putin

De ce are nevoie Vladimir Putin de o asemenea sărbătoare? Pentru că, potrivit oficialilor militari occidentali și ucraineni, invazia rusă în Ucraina nu merge bine. Grava greșeală de calcul a lui Putin a fost aceea a unei victorii rapide și fără pierderi majore. NUmai că așteptatul război de trei zile s-a transformat în peste 70 de zile cu lupte grele și multe victime.

Pentru că nu a reușit să cucerească Kievul în prima fază a războiului, Rusia și-a îndreptat atenția către sudul și regiunea de est a Donbasului. Și aici, presupunerea Kremlinului că ucrainenii din regiunea de est, vorbitori de limbă rusă ar fi gata să schimbe taberele s-a dovedit a fi greșită, multe dintre sate, orașe și orașe rezistând, cum ar fi în Herson.

Între timp, pe plan intern, noile date de sondaj ale Centrului Levada arată că propaganda de stat de la Kremlin și sancțiunile occidentale nu i-au unit pe ruși în jurul războiului într-o măsură mai mare decât atunci când acesta a început. Șaptezeci și patru la sută dintre cetățenii ruși aprobă acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, ceea ce reprezintă un declin față de martie, dar doar 45% dintre ruși le „susțin fără rezerve”.

Putin are nevoie disperată de o victorie. Așa că a organizat o paradă...