Putin avertizează Occidentul. Conflictul militar din Ucraina este la un pas să izbucnească

Putin avertizează Occidentul. Conflictul militar din Ucraina este la un pas să izbucnească sursă: arhivă

Pe măsură ce criza din Donbass se adâncește, președintele Vladimir Putin avertizează Occidentul să țină seama de „liniile roșii” ale Rusiei.

Escaladarea conflictului militar. „Criza internă a Ucrainei se numără printre cele mai presante și sensibile probleme pentru noi, care până acum a rămas nerezolvată”, a spus președintele rus, joi, într-un discurs rostit în timpul unei reuniuni a Consiliului Ministerului de Externe.

Putin a acuzat Kievul că nu a implementat acordurile de la Minsk, un cadru diplomatic conflictual pentru reîncorporarea Republicilor Populare separatiste Donețk și Lugansk înapoi în Ucraina.

„Partenerii noștri occidentali exacerbează situația furnizând Kievului arme letale moderne, efectuând exerciții militare provocatoare în Marea Neagră și în alte regiuni apropiate granițelor noastre. În ceea ce privește Marea Neagră, aceasta depășește chiar anumite limite, deoarece bombardierele strategice zboară la o distanță de doar douăzeci de kilometri de granița noastră ”, a adăugat Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Retorica Kremlinului este însoțită de ceea ce unii experți consideră a fi primele semne ale pregătirii tot mai mari a Rusiei de a escalada conflictul militar din estul Ucrainei. Michael Kofman, director al Programului de Studii asupra Rusiei la Centrul de Analiză Navală și membru al Institutului Kennan din Washington, a stabilit o legătură între prezența armată a Rusiei la granițele de est ale Ucrainei la începutul acestui an și activitatea militară a Rusiei.

„Acestea nu sunt două evenimente distincte”, a explicat Kofman. „Sunt o serie de evenimente care s-au desfășurat încă de la începutul anului.” Mișcările Rusiei, notează Kofman, sunt în afara ciclului și nu se bazează pe amenințări militare concrete venite de la Kiev. El a respins explicația potrivit căreia Moscova încearcă pur și simplu să descurajeze Kievul să organizeze o ofensivă militară împotriva separatiștilor susținuți de ruși din regiunea Donbass.

Strategia diplomatică a Statelor Unite

Mai degrabă, notează Kofman, aceste mișcări fac parte dintr-o tendință mai largă a gândirii strategice ruse privind conflictul din Ucraina și relația Kievului cu Occidentul. Kofman a clarificat că o invazie rusă a Ucrainei nu pare a fi iminentă, dar a adăugat că „ceva s-ar putea întâmpla în următoarele luni”, deoarece unitățile militare ruse continuă să zăbovească în regiune. „Se pare că, de-a lungul anului, armatei ruse i s-a spus să se pregătească pentru o contingență militară cu Ucraina – să se poziționeze astfel încât să poată executa acest tip de contingență”.

„Nu cred că rușii își joacă o carte atunci când sugerează că sunt dispuși să intre în război pentru situația pe care o văd în Ucraina. „Au dovedit-o înainte și și-au pus la dispoziție mijloacele militare pentru a putea face asta”, a adăugat George Beebe, vicepreședinte și director de studii la Programul de Interes Național.

Ucraina ar putea opta să găzduiască baze militare NATO

Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului de Studii Europene și Internaționale, a interpretat discursul lui Putin ca un „mesaj” către NATO, UE și Statele Unite. Kremlinul, în interpretarea lui Suslov, este profund nemulțumit de ceea ce vede ca fiind dorința Occidentului de a satisface încercarea președintelui ucrainean, Volodymyr Zelensky, de a revizui acordurile de la Minsk sau de a „sabota” total implementarea acestora.

Suslov a adăugat că Moscova vede cooperarea militară vest-ucraineană ca o încercare de a aduce „Ucraina în NATO”. Putin și oficiali de la Moscova sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Ucraina ar putea opta să găzduiască baze militare NATO, asumându-și rolul de facto al unui stat membru NATO fără a fi acceptat, oficial, în alianță. Suslov a considerat că viitorul Ucrainei și relația SUA-Rusia depinde de Putin și Biden, dacă sunt sau nu capabili să ajungă la un „modus vivendi reciproc acceptabil” cu privire la Ucraina.

Chiar dacă a tras un semnal de alarmă cu privire la perspectiva unui conflict militar, Putin i-a cerut ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, să „negocieze pentru garanții serioase pe termen lung pentru a asigura securitatea Rusiei” împotriva flancului estic al NATO. „Nu cred că rușii chiar vor să invadeze Ucraina. Ei ar prefera de departe să găsească o modalitate de a ajunge la o înțelegere care să nu necesite război”, a spus Beebe. „Cred că aceasta este o problemă care se poate rezolva”, a adăugat el. „Este una pe care SUA o pot gestiona dacă dăm dovadă de puțină dexteritate diplomatică, combinând hotărârea și dorința de a încerca să găsim o cale de ieșire dintr-o potențială capcană în care am putea fi prinși.”