Putin a pierdut complet controlul. Mobilizare fără precedent. Kremlinul, în impas

Putin a pierdut complet controlul. Mobilizare fără precedent. Kremlinul, în impas

Protestele din oraşul Habarovsk, situat în estul Rusiei, generate de arestarea unui fost guvernator, nu dau semne să slăbească după cinci săptămâni, mii de persoane continuând să participe la ele, transmite duminică AFP.

Potrivit autorităţilor, aproximativ 3.000 de manifestanţi au mărşăluit sâmbătă prin centrul oraşului Habarovsk, purtând pancarte şi steaguri.

Durata şi amploarea mobilizării sunt excepţionale, mai ales că protestele au loc la mare depărtare de Moscova, locul tradiţional al celor care contestă puterea.

La originea acestei fronde fără precedent se află arestarea, pe 9 iulie, a guvernatorului regional, Serghei Furgal, în vârsta de 50 de ani, fost antreprenor acuzat de crime comise în urmă cu 15 şi trimis apoi la Moscova pentru a fi judecat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulţi consideră că arestarea sa a reprezentat o modalitate a puterii de a se debarasa de un politician excesiv de independent, ales în 2018 în defavoarea candidatului reprezentând partidul preşedintelui Vladimir Putin. Membru al partidului ultra-naţionalist LDPR, fidel în general Kremlinului, Serghei Furgal s-a dovedit a fi un guvernator activ şi atent la nevoile cetăţenilor, ceea ce a fost suficient pentru a-i asigura, în plan local, o popularitate ce rivalizează cu cea a lui Vladimir Putin.

„De îndată ce Furgal a fost ales, capitala Extremului Orient rus a fost mutată de aici la Vladivostok. Asta în mod evident pentru că am ales un adversar”, subliniază Viktoria Saharova, o vânzătoare de 22 de ani care participă la demonstraţii.

În aceasta regiune îndepărtată, cu o suprafaţă asemănătoare Turciei dar cu o populaţie de doar 1.3 milioane de locuitori, mobilizarea se bazează pe un resentiment adânc înrădăcinat faţă de autorităţile federale, izvorât din atitudinea percepută ca fiind dispreţuitoare faţă de provinciile îndepărtate.

La resentimente se adaugă dificultăţile economice cu care se confruntă această regiune cu o climă foarte dură, aflată în vecinătatea Chinei, unde predomină industriile metalurgică, minieră şi forestieră.

În timp ce canalele de televiziune publice ignoră în mare măsură protestele, presa mai independentă nu îşi ascunde un anumit entuziasm. Într-un editorial recent, ziarul Vedomosti a numit Habarovsk-ul un „nou simbol” al opoziţiei „faţă de centru al regiunilor”.

Nemulţumirile sunt însoţite de sloganuri care îl vizează direct pe preşedintele Putin.