Puterea se pregăteşte să mai dea o lovitură democraţiei

Puterea se pregăteşte să mai dea o lovitură democraţiei

Miniştrii USL nu vor să respecte decizia CCR potrivit căreia referendumul e valid dacă votează peste 50% plus unu dintre alegători.

Preşedintele Traian Băsescu va putea fi demis pe 29 iulie dacă la urne va veni jumătate dintre românii cu drept de vot, doar astfel referendumul urmând să fie valid.

Decizia a fost luată ieri de Curtea Constituţională. După patru ore de deliberări, judecătorii au hotărât că Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. În această situaţie, Traian Băsescu va putea fi demis cu voturile a 50% plus unu din numărul celor care se prezintă la urne, aşa cum doreşte USL. După cum au anunţat liderii USL, listele electorale urmează să fie actualizate cu rezultatele provizorii ale Recensământului populaţiei din 2011.

USL vrea să aplice ordonanţa lui Ponta

Deşi oficial Guvernul a anunţat că se anga­jează să respecte decizia CCR, reprezentanţii USL au anunţat deja că vor întârzia aplicarea hotărârii Curţii. Ei vor ca referendumul să se desfăşoare în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului, din 5 iulie 2012, care prevede că preşedintele poate fi demis indiferent de numărul celor care vin la urne. Şeful statului îşi poate pierde funcţia dacă 50% plus unu dintre cetăţenii care votează sunt favorabili demiterii.

"Guvernul României consideră că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată astăzi de Curtea Constituţională", precizează comunicatul Guvernului. Cu toate acestea, imediat după decizia Curţii, unul dintre miniştrii Cabinetului Ponta, Mircea Duşa (relaţia cu Parlamentul), a precizat că la referendum vor fi aplicate prevederile ordonanţei de urgenţă.

O poziţie similară a avut şi Ministerul de Interne. "Vreau să fiu foarte clar şi precis: MAI, toate instituţiile implicate, Guvernul nu pot organiza consultarea decât în conformitate cu legislaţia în vigoare, adică Legea 3/200 corectată şi modificată prin Ordonanţa 41/2012. Restul sunt comentarii", a spus Victor Paul Dobre, ministrul Administraţiei.Totodată, senatorul PSD Dan Şova a subliniat că termenul în care legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR este de 45 de zile.

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a adăugat că Legeareferendumului, asupra căreia s-a pronunţat ieri Curtea, va ajunge pe masa preşedintelui interimar, Crin Antonescu. "În continuare, acest proiect de lege declarat constituţional merge la promulgare, la preşedintele interimar Crin Antonescu. Acesta, conform prerogativelor pe care le are, timp de 20 de zile, se poate gândi şi va lua desigur o decizie pe care ne-o va comunica - dacă promulgă legea sau o retrimite la Parlament", a spus Voicu. În schimb, PDL a cerut ca decizia CCR să fie pusă în aplicare "fără întârziere". "Decizia CCR trebuie pusă în aplicare fără întârziere. Invocarea unei ordonanţe de urgenţă cu acelaşi conţinut, care ar anula decizia CCR, este în acest moment o sursă de anarhie", a susţinut prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda. Potrivit acestuia, Guvernul "trebuie să redevină un actor care generează protecţie legală şi previzibilitate, nu haos politic şi incertitudine juridică".

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, spune că decizia CCR nu are valoare de act normativ, iar retragerea OUG ar face imposibilă organizarea referendumului

Antonescu, interimar la Cotroceni

Crin Antonescu a preluat, ieri, mandatul de preşedinte interimar de la Traian Băsescu. Acesta va rămâne la Palatul Cotroceni cel puţin până pe 29 iulie, ziua referendumului. După predarea mandatului, Traian Băsescu a plecat, la volanul unui Logan, spre sediul său de campanie. În prima zi, Crin Antonescu s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, urmat de ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Preşedintele- suspendat şi-a petrecut restul zilei la sediul de campanie alături de consilierii săi Bogdan Mănoiu, Sebastian Lăzăroiu, Iulian Chifu.

Încă un prieten al lui Ponta îl critică: astăzi, socialistul Martin Schulz

El cere Comisiei Europene să intervină dacă România nu respectă regulile şi standardele europene

Preşedintele Parlamentului European(PE), socialistul Martin Schulz, solicită Comisiei Europene să intervină imediat dacă în România se încalcă regulile şi standardele europene.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE, Schulz a apreciat că în România se desfăşoară "o luptă politică de o intensitate surprinzătoare între două tabere ireconciliabile". El a insistat că valorile şi standardele Uniunii Europene trebuie respectate de toţi membrii, fără excepţie. "Este datoria noastră să acţionăm dacă acestea sunt violate", a afirmat Schulz, potrivit comunicatului de presă. El se va întâlni astăzi cu premierul Victor Ponta. Joi, şeful Guvernului român urmează să-i explice preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, împrejurările în care s-au produs toate schimbările politice la Bucureşti. Mai puţini români cu drept de vot

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a apreciat ieri că listele electorale ar trebui actualizate pentru referendum, folosind datele povizorii de la Recensământul populaţiei din 2011. Potrivit acestora, România are o populaţie stabilă de 19,042 milioane locuitori.

În 2002, numărul locuitorilor era de 21,68 milioane. Potrivit unor surse de la Institutul Naţional de Statistică(INS), citate de hotnews.ro, "ministrul Administraţiei şi Internelor, Victor Paul Dobre, este şi şeful Autorităţii Electorale Permanente, stabileşte listele electorale, nu INS. Institutul va da publicităţii- în câteva zile probabil - rezultatele provizorii ale Recensământului. Aceste date urmează să fie transmise primului ministru şi de acolo e treaba domniei sale cum le va folosi".

Laura Ştefan, expert anticorupţie: "Opinia lui Duşa este o glumă proastă"

Virgil Burlă

Laura Ştefan, specialist în anticorupţie la Expert Forum, a acordat "Evenimentului zilei" un scurt interviu în care a explicat cum ar trebui să procedeze actuala putere după decizia Curţii Constituţionale referitoare la Legea referendumului, dacă doreşte să respecte legislaţia în vigoare.

Evenimentul zilei: După decizia Curţii Constituţionale referitoare la legea referendumului, ce ar trebui să se întâmple cu ordonanţa de urgenţă a Guvernului pe aceeaşi temă? Laura Ştefan: Din punctul meu de vedere, trebuie să aşteptăm motivarea deciziei. Cred că hotărârea Curţii Constituţionale se extinde şi asupra ordonanţei cu pricina, adică produce efecte şi asupra acesteia.

Ministrul Mircea Duşa a spus că referendumul se va desfăşura în baza ordonanţei şi nu a iniţiativei legislative pe care s-a pronunţat recent CCR. Este o glumă proastă! Până şi Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a arătat că ordonanţa trebuie modificată.

Există o întreagă dispută pe marginea publicării sau ne-publicării în Monitorul Oficial a unor decizii esenţiale în demersul de suspendare a preşedintelui. Reprezintă un abuz din partea Guvernului aceste tergiversări? Toate hotărârile trebuie publicate de îndată în Monitorul Oficial, pentru că numai aşa produc efecte. Ele trebuie publicate pentru că nu există nicio explicaţie pentru aceste întârzieri. Laura Ştefan este de părere că toate hotărârile trebuie imediat publicate în Monitorul Oficial FOTO: CODRIN PRISECARU Citiţi şi:

  • Antonescu şi Ponta mint. CCR a anunţat altceva: suntem în plină lovitură de stat. EVZ explică deciziile Curţii 
  • INADMISIBIL: Guvernul ignoră decizia Curţii Constituţionale. CCR a invalidat şmecheria lui Ponta şi Antonescu
  • Sebastian Lăzăroiu: Decizia CCR a arătat clar lovitura de stat
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. CCR a dat dreptate puciştilor!
  • Exact ca în deciziile de ieri: Revocarea Avocatului Poporului nu este constituţională. CCR nu s-a pronunţat pentru că USL i-a tăiat atribuţiile
  • Traian Băsescu: "Cu adevărul şi Constituţia mergem la referendum"
  • Ponta: "Campania în care s-a vorbit de lovitură de stat rămâne fără obiect"

Ne puteți urmări și pe Google News