Irina Alexe a fost secretar de stat în MAI în guvernul Cioloș (în 2016), unde s-a ocupat de relația cu prefecții. Numirea Irinei Alexe s-a făcut la propunerea ministrului Dragoș Tudorache. Pe el l-a convins Vasile Blaga, care a insistat ca tânăra să ocupe această funcție, așa cum reiese din stenogramele unui dosar în care a fost cercetat fostul lider democrat.

Potrivit surselor EVZ, misiunea tinerei era să se ocupe de prefecți, să-i înlăture pe cei care nu erau „suficient de tehnocrați” și să-i pregătească pentru cele două tururi de alegeri: locale și parlamentare. După ce a început foarte promițător și a declanșat o adevărată prigoană pe reprezentanții Guvernului în teritoriu, ea a fost avertizată că prefecții sunt strict monitorizați de către structurile informative și nu este deloc bine să fie amenințați. Irina Alexe nu a dus la îndeplinire misiunea încredințată, dar nici nu a fost pedepsită.

Imediat după ce s-a pensionat, Dacian Cioloș a numit-o în conducerea Platformei România 100, precursoarea Mișcării România Împreună, din care a derivat partidul cu același nume, dar care nu a mai ajuns în faza finală, să fie înscris în Registrul partidelor, deoarece dosarul s-a împotmolit. În cele din urmă, Cioloș a primit cadou PLUS de la familia Iordache, iar Irina Alexe se ocupă de organizarea teritorială.