PULSUL PLANETEI. Orbecăiala politicianistă spre Europa amenință procentele la alegerile locale în Republica Moldova

PULSUL PLANETEI. Orbecăiala politicianistă spre Europa amenință procentele la alegerile locale în Republica Moldova

În Republica Moldova, vor avea loc, la 14 iunie, alegerile locale. După 6 luni de orbecăială și stagnare a reformelor, scorurile anunțate sunt nesigure și amenință procentele partidelor pro-europene, cu precădere a celor membre ale coaliției minoritare aflată la Guvernare.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PLDM-Vlad Filat și PDMarian Lupu nu ar mai ajunge în Parlament, potrivit unui sondaj realizat de către Centrul de Investigații Sociologice CBS-AXA. Cele două partide care formează, astăzi, coaliția de guvernare ar acumula 5,2% (PLDM) și 4,1% (PD) pragul electoral fiind de 6% în Republica Moldova. În schimb, Partidul Socialiștilor –Igor Dodon, prorus, ar câștiga prima poziție, acumulând 17,2% din voturi. PCRM-Vladimir Voronin s-ar clasa pe locul doi, cu 9,3%, iar Partidul „Partidul Nostru”-Renato Usatâi- ar ocupa locul trei, cu 8,9%. Pragul electoral ar mai fi trecut de către Partidul Popular European-Iurie Leancă (8,4%) și de Partidul Liberal – Mihai Ghimpu (7%).

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, în turul doi al scrutinului ar intra actualul edil, Dorin Chirtoacă, și candidatul socialiștilor, Zinaida Greceanîi. Astfel, pentru Dorin Chirtoacă ar vota 33,7% din alegători, iar pentru Zinaida Greceanîi - 24,5%. Aceștia sunt urmați de candidatul PPE, Oazu Nantoi - cu 5,1% din opțiunile repondenților și Serafim Urechean, susținut de PLDM - cu 3,5%.

În ceea ce privește Consiliul Municipal Chișinău, lider în opțiunile electoratului este, potrivit rezultatelor acestui sondaj, Partidul Liberal, care ar putea obține 25,4% din sufragii, urmat de Partidul socialiștilor - cu 21,2 %, Blocul electoral „Platforma Popular- Europeană din Moldova” - cu 7,2%, Partidul Nostru - cu 5,6%, Partidul Comuniștilor - cu 3,4%, Partidul Liberal Democrat din Moldova - cu 2,8% și Partidul Democrat din Moldova - cu 1,6%.

Sondajul AXA, făcut în perioada 6-12 mai, arată o luptă ceva mai relaxată la nivelul Primăriei – deși e contrazis de alte sondaje, care mențin lupta mult mai strânsă, ba chiar ridică dubii asupra deznodământului său, în turul al doilea. În schimb, la nivelul Consiliului local, lucrurile sunt mult mai complicate iar primarul Chirtoacă ar trebui să facă eforturi pentru a obține, în premieră, un consiliu cu care să lucreze. La nivelul municipiului Bălți, bătălia se dă între populistul miliardar pro-rus Renato Usatâi și primarul comunist al localității.

Pentru a evita deznodământul defavorabil, comuniștii au propus o varianta de referendum pentru autonomie la 1 noiembrie, cu titlu electoral. Acesta e contestabil în instanță, la Comisia Electorală și la Curtea Constituțională. În schimb, controversatul multimiliardar Ilan Shor, implicat în cazul devalizării Băncii de Economii a Moldovei, candidează la Orhei, unde deține echipa de fotbal campioană, în premieră anul acesta, a Republicii Moldova, condiție de candidat ce-l face să evite arestarea pe perioada campaniei.

Totuși, situația partidelor pro-europene din Republica Moldova, mai ales a celor aflate în coaliția minoritară, e de-a dreptul îngrijorătoare. Există riscul major al unei prăbușiri a opțiunii pro-europene după locale, dacă nu se produce o schimbare majoră. Cea mai importantă ar fi reconstituirea Alianței pentru Integrare Europeană, alcătuită din toate cele patru partide de astăzi, o întreprindere foarte dificilă și anevoioasă. Numai astfel, la șase luni de la alegerile generale, după stagnare și orbecăială, ar putea fi reclădită speranța publicului că noua formulă guvernamentală va trece la reforme și combaterea corupției. Și asta, mai ales dacă noul guvern majoritar s-ar apuca de reforme, iar unuii dintre potentații zilei, suspectați de diverse malversațiuni, ar face un pas mare în spate.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.