PSD se opune majorării salariilor parlamentarilor, după ce au votat pentru. Cu ce propunere vin social-democrații

PSD se opune majorării salariilor parlamentarilor, după ce au votat pentru. Cu ce propunere vin social-democrațiiSursă: EVZ / Razvan Valcaneantu

Senatul a votat, miercuri, un amendament prin care salariile demnitarilor și ale angajaților din Guvern, Parlament și Administrația Prezidențială să crească de la 1 noiembrie. PSD, chiar dacă a votat pentru, s-a sucit imediat și a anunțat că nu mai este de acord cu majorarea salariilor demnitarilor.

Într-un comunicat emis de PSD, miercuri, la scurt timp după ce Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor, social-democrații au anunțat că vor propune în coaliție ca această majorare să se facă doar aleșilor locali, nu și parlamentarilor.

„PSD va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali”, au anunțat cei de la PSD.

De asemenea, social-democrații și-au motivat decizia, precizând că în privința aleșilor locali, nivelul de salariza este mai scăzut și calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018.

„De altfel, la votul din Senat, PSD a atras atenția asupra acestui aspect chiar prin interveția liderului grupului senatorilor social-democrați, Radu Oprea: „Propunerea Partidului Social Democrat în Guvernul României va fi ca din Anexa IX să fie supus acestei reglementări doar punctul „C” (respectiv punctul care se referă strict la aleșii locali).”, se arată în comunicatul PSD.

PSD: în cazul parlamentarilor și altor șefi de instituții publice o astfel de măsură ar fi neadecvată

Reamintim că Senatul a adoptat creșterea indemnizațiilor demnitarilor și mărirea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Au fost 91 de voturi pentru, 22 împotrivă și 4 abțineri.

În ziua când Senatul a votat majorarea indemnizațiilor, Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi care avea același scop și anume creșterea salariilor demnitarilor.

Senatorul PNL, Virgil Guran, și-a motivatul pentru precizând că parlamentarii trebuie să învețe să fie bogați și cinstiți.

„În 90 l-am auzit pe Ion Iliescu cum spunea să fim săraci și cinstiți. Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Pentru mine nu mă avantajează o creștere de salariu că Dumnezeu m-a ajutat și am firma mea de 32 de ani și de acolo trăiesc, nu din ce se întâmplă la Parlament. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile la primari. Eu cred că trebuie să creștem cerințele pentru performanță și asta e foarte important”, și-a explicat votul senatorul.