Pensiile speciale nu vor fi eliminate de Guvern. „România nu se poate comporta ca o țară sălbatică!”

Pensiile speciale nu vor fi eliminate de Guvern. „România nu se poate comporta ca o țară sălbatică!”

Guvernul Nicolae Ciucă nu vrea să renunțe la pensiile speciale. Decizia vine în ciuda presiunii sociale și a contextului economic sever. Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a precizat de ce vor fi păstrate în continuare.

Oficialul PNL de la Ministerul Fondurilor Europene a anunțat în ședința de guvern de miercuri, 21 septembrie, că România nu este nevoită să elimine pensiile speciale. Marcel Boloș a menționat că trebuie să justifice în fața Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, diverse aspecte juridice cu privire la pensiile speciale.

„România nu se poate comporta ca o țară sălbatică! Pentru că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țara din UE care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim printre puținele sau singura țară din Uniunea Europeană care să eliminăm”.

În plus, ministrul susține că trebuie găsită o soluție de mijloc pentru a fi creat un mecanism echilibrat. În acest fel, România nu va cădea în „extrema aia în care să zicem pensiile speciale să fie eliminate”, a explicat Marcel Boloș.

Anunțul Guvernului în legătură cu pensiile speciale

Ministrul susține că este nevoie de schimbări în legislație. Așadar, politicianul a explicat că în România, potrivit deciziei Comisiei Europene, există pensii ocupaționale, pensii de serviciu, și nu pensii speciale. În plus, Boloș consideră că este important ca la nivel politic să se discute despre aceste tipuri de venituri.

PNRR-ul a atras o mulțime de angajamente pe care țara noastră trebuie să le respecte. Printre ele se numără și un jalon ce prevede alinierea tuturor pensiilor speciale la nivelul contribuției până la finalul lui 2022. Doar șase din cele 24 de jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, aferente trimestrului trei din 2022, au fost îndeplinite până în prezent.

Verdictul economistului Mircea Coșea

Mircea Coșea susține că pensiile speciale nu trebuie să fie justificate într-un anumit fel. Astfel, aceste venituri nu reprezintă neapărat drepturi morale pentru anumite categorii socio-profesionale, ci sunt doar „instrumente politice”, susține economistului.

„Pensiile speciale sunt instrumente politice, nu sunt legate de o anumită ideologie sau teorie economică. Sunt instrumente politice pentru că o clasă politică incapabilă să aibă o legătură directă cu populația, să se sprijine pe populație, are două piloane de sprijin: exteriorul, Înalta Poartă, care acum se numește Bruxelles, și o categorie a populației care devine fidelă pentru că e susținută prin avantaje cu totul și cu totul speciale”.

De asemenea, economistul se îndoiește că Guvernul va lua măsuri pentru eliminarea pensiilor speciale. Motivul principal invocat de Coșea este că aceste venituri reprezintă suportul pe care clasa politică îl folosește ca să-și creeze o structură de sprijin, informează B1 TV.

Ne puteți urmări și pe Google News