Guvernul pregătește modificarea Codului Administrativ. Măsura este prevăzută în PNRR

Guvernul pregătește modificarea Codului Administrativ. Măsura este prevăzută în PNRR

Guvernul va discuta în ședința programată pentru miercuri, un proiect de lege care va permite înființarea consorțiilor administrative. Este vorba despre o modificare a Codului Administrativ care vizează asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate. Acesta este un angajament asumat prin PNRR și un prim pas spre o reformă administrativă.

Proiectul de lege aflat pe masa guvernului reprezintă un prim pas spre reforma teritorială și reunificarea unor localități. Actul normativ prevede înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate. Aceasta este o prevedere asumată de România, prin PNRR și ar putea reprezenta un prim pas spre o reformă administrativă.

Practic va fi modificat și completat Codul Administrativ, adoptat prin Ordonanța de urgență 57/2019. Noile prevederi vizează acele localități mici care vor să coopereze și să se asocieze pentru a oferi în comun servicii publice.

Conform modificării, „două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile consorții administrative care vor fi astfel înființate nu vor avea personalitate juridică. Acest concept apare în PNRR și are drept obiectiv susținerea proiectelor ce au drept obiectiv creșterea capacității administrației publice locale.

PSD și PNL se opun unei astfel de reforme

De altfel, o reformă administrativă, care să ducă la reducerea numărului de localități și la creșterea eficienței cheltuirii banului public se află în intenția politicienilor de mai mulți ani. O astfel de inițiativă, care viza regionalizarea, a fost demarată pe vremea guvernului condus de Emil Boc, însă a fost abandonată. Proiectula  fost abandonat, imediat după ce guvernul Boc a pierdut puterea, iar în locul său s-a instalat PSD și PNL.

Trebuie spus că un astfel de demers nu este dorit nici de PSD și nici de PNL, partide care au cel mai mare număr de primari, președinți de consilii județene și consilieri. În cazul unei astfel de reforme, cele două formațiuni politice vor pierde un număr foarte mare de aleși locali, iar acest lucru va impacta și asupra scorurilor pe care se bazeză la alegerile parlamentare și la cele prezidențiale.

În ultimii ani au existat două tentative de unificare a unor localități învecinate pentru a crește eficiența serviciilor publice. În ambele cazuri, la Oradea și la Buzău, nu s-a reușit, însă.

Proiectul de lege