Evenimentul Zilei > Politica > PSD dă semnalul! Planurile lui Iohannis și ale lui Orban ar putea fi date peste cap
PSD dă semnalul! Planurile lui Iohannis și ale lui Orban ar putea fi date peste cap

PSD dă semnalul! Planurile lui Iohannis și ale lui Orban ar putea fi date peste cap

Președintele Senatului Robert Cazanciuc susține că Parlamentul este singura instituție abilitată care poate emite o lege cu privire la data alegerilor generale.

Cazanciuc a bătut astfel un apropo despre data alegerilor generale, care ar putea fi amânate, dincolo de termenul de 6 decembrie. Motivul invocat de Cazanciuc este pandemia de coronavirus care este în creștere de la o zi la alta și care nu poate fi oprită de autoritățile medicale.

„Amânarea alegerilor nu e un scop în sine, e o lege care permite foarte clar Parlamentului să stabilească data alegerilor. Aşa cred că este firesc, aşa a stabilit şi Curtea Constituţională. Noi votând această lege nu stabileam data alegerilor, ci arătam foarte clar că această prerogativă este a Parlamentului. A fost foarte clar PSD de fiecare dată, prin preşedintele partidului: nu vom stabili data alegerilor, vom avea discuţii la nivelul tuturor partidelor parlamentare şi împreună cu specialiştii vom aprecia data la care s-ar putea face alegeri în aşa fel încât să fim cu toţii în siguranţă, cei care participăm la procesul electoral, cei care merg să arate că au un drept fundamental, dreptul de a alege”, a afirmat Cazanciuc.

Dialogul cu Guvernul, singura soluție

Președintele Senatului României a lăsat clar să se înțeleagă faptul că alegerile generale ar putea fi amânate pentru primăvara anului 2021, dar că că întreaga decizie se va lua abia după o consultare cu Guvernul.

„Spune în cererea de reexaminare preşedintele României, în situaţia în care Parlamentul va stabili data alegerilor, să o facă în dialog cu Guvernul. Păi, evident că o facem în dialog cu Guvernul, pentru că Guvernul are datele reale despre pandemie şi sper ca la asemenea discuţii măcar acolo să fie oneşti, să pună pe masă situaţia reală, pentru ca noi să putem lua cea mai bună decizie pentru protecţia românilor”, a conchis Cazanciuc.

Recent, premierul României, Ludovic Orban afirma că organizarea alegerilor generale nu ar genera niciun risc pentru oameni, de a se infecta cu noul coronavirus. „Derularea campaniei electorale nu reprezintă niciun risc suplimentar, privitor la răspândirea virusului. În cazul în care candidaţii respectă regulile, nu există niciun fel de risc pentru a creşte răspândirea virusului. Ziua în care organizăm procesul de vot este organizată de asemenea natură încât omul să poată merge în siguranţă la vot. Este nevoie de alegeri parlamentare”, a afirmat Orban.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: