Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ce-l deranja pe PROUST când vecinii săi făceau SEX
Ce-l deranja pe PROUST când vecinii săi făceau SEX

Ce-l deranja pe PROUST când vecinii săi făceau SEX

Marcel Proust se plângea într-o scrisoare din 1919 că vecinii săi fac sex zilnic şi zgomotos.

Scrisoarea lui Marcel Proust în care celebrul scriitor se plânge că vecinii săi sunt prea zgomotoşi când fac sex a fost adjudecată miercuri pentru suma de 28.336 de euro, în cadrul unei licitaţii desfăşurate la Hotel Drouot. Scrisoarea fusese estimată iniţial la un preţ de vânzare de 6.000-8.000 de euro.
"Vecinii de care mă separă un perete fac dragoste zilnic, cu o frenezie pe care sunt gelos", remarca Proust în scrisoarea datată 15 iulie 1919.
"Îi invidiez pe aceşti oameni care pot scoate strigăte astfel încât prima dată am crezut că era (vorba de) un asasinat", notează maliţios autorul, cunoscut pentru obiceiul său de a se culca devreme.
Scriitorul subînchiriase un apartament care aparţinea actriţei Rejane şi se temea ca proprietara să nu creadă că el este responsabil pentru zgomote. Scrisoarea este adresată fiului actriţei, Jacques Porel. Scriitorul, care s-a mutat în acest apartament zgomotos la 31 mai 1919, l-a părăsit în cele din urmă la 1 octombrie.
Scrisoarea face parte dintr-un lot de 307 de scrisori şi manuscrise din biblioteca fostului bancher Jean Bonna, din Geneva, scoase la vânzare de Pierre Bergé &Associés alături de Sotheby's.

De asemenea, o ediţie din 1920 a cunoscutului roman al lui Proust "La umbra fetelor în floare", estimată la 60.000- 80.000 de euro, a fost vândută pentru suma de 110.282 de euro, transmite Agerpres.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: