PROTOCOALELE tuturor ministerelor. DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE din Comisia SRI. „Trebuie desecretizate toate şi să terminăm cu secretomania”

PROTOCOALELE tuturor ministerelor. DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE din Comisia SRI. „Trebuie desecretizate toate şi să terminăm cu secretomania”

Senatorul PNL Ioan Chirteş, membru în Comisia de Control al SRI, a declarat că au fost încheiate protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi aproape toate ministerele, unele vizând "sisteme informatice, infrastructuri critice şi domeniul siguranţei cibernetice". Reamintim că desecretizarea protocolelor a deschis o adevărată Cutie a Pandorei, Comisia de Control a SRI urmând să verifice atât veridicitatea acestora, cât și condițiile în care au fost încheiate.

Întrebat de mediafax.ro dacă o solicitare de desecretizare ar trebui făcută şi de către alte instituţii, nu doar CSM, Ioan Chirteş a răspuns: "E posibil să se desecretizeze pentru că există protocoale şi între alte instituţii, nu doar SRI şi alte instituţii. De exemplu, există protocoale, care nu au caracter secret, între alte instituţii, la nivel judeţean şi local, între instituţii şi autorităţi publice, cum ar fi între Direcţii Silvice şi Jandarmeria Română, în domeniul pazei, sau între Direcţiile Silvice şi Poliţie.

 

AUDIERE GREA în plin scandal al PROTOCOALELOR DNA-SRI. Florian Coldea, din nou în fața Comisiei de Control. Informații de ultimă oră!

Totuşi, va trebui foarte clar să vedem dacă un serviciu secret are nevoie sau nu de protocoale şi cam în ce sens să fie ele încheiate. Avem protocoalele de anul trecut şi efectiv în momentul în care audiem o persoană vedem dacă a fost încălcată legea sau nu, dacă se încadrează. În general, protocoalele sunt şi cu aproape toate ministerele. De exemplu, pe sistemele informatice, infrastructurile critice, în domeniul siguranţei cibernetice, Serviciul Român de Informaţi şi acolo se ghidează multe. De exemplu, SRI-Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor sau SRI-Ministerul Economiei. Nu putem vorbi de acelaşi lucru la protocolul SRI-PÎCCJ care a fost făcut public. Acesta era un alt tip de protocol".

Ne puteți urmări și pe Google News

 

DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE în scandalul PROTOCOALELOR SRI-DNA. Cum a REFUZAT-O Morar pe Kovesi. „Nu am respectat și nu am aplicat Protocolul din 2009”

Chestionat dacă a observat că ar fi vreun element de ilegalitate în aceste protocoale, senatorul PNL a replicat: "Este foarte greu să stabilim noi. Eu nu sunt nici măcar jurist de meserie, însă cred că aici vor trebui să aibă o opinie clară CSM, CCR şi alte instituţii în acest sens. Cred că şi CSM va trebui să dea o poziţie cu privire la legalitatea sau ilegalitatea acestor protocoale. Măcar să dea opinie despre acest protocol desecretizat care a apărut în presă. Interesează foarte mult o opinie a lor, a specialiştilor. E foarte periculos să afirmăm noi, care nu avem atâta experienţă ca dânşii, cu privire la legalitatea sau ilegalitatea prevederilor unui protocol. Din câte ştiu eu există o sesizare la CSM şi se lucrează pe protocol. Şi aşteptăm şi noi opinia lor care trebuie luată în considerare. Bineînţeles şi argumentele, iar în funcţie de argumentele lor vom stabili şi modificarea legilor siguranţei naţionale şi exact cum trebuie să funcţioneze un serviciu secret."

Liberalul consideră că legislaţia în domeniul siguranţei naţionale ar trebui să fie mai clară.

"Eu cred că legea trebuie să fie mai clară. Da, există protocoale, există legislaţie secundară, există memorandumuri. Fiecare ţară şi-a făcut în acest domeniu strategia ei. Sunt ţări unde serviciile secrete au memorandum, în altele, tip Germania, există legislaţie secundară cu caracter secret. La noi se numesc protocoale. Aici va trebui să ne decidem împreună cum vrem să arate viitorul securităţii naţionale. Cred că trebuie să plecăm de la ce dorim", a completat Ioan Chirteş.

Oana Florea, membru în Comisia de Control al SRI, spune că trebuie pus capăt "secretomaniei" şi desecretizate toate protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii ale statului, pentru a elimina suspiciunile de ilegalitate.

"Părerea mea e că trebuie desecretizate toate şi să terminăm cu secretomania, pentru că aceste instituţii funcţionează după nişte legi. Nu ştiu ce ar fi de ţinut la secret. O colaborare între ele este perfect legală şi în regulă. De ce ar fi secretă? Eu zic că e un început pentru democraţia din România. Uşor, uşor lumea mai începe să vorbească. Paşi mici, dar e important că s-au făcut şi sper să se şi continue. Oricum Serviciul de când şi-a schimbat conducerea, şi-a schimbat şi obiceiurile şi este de apreciat. E mai deschis un pic şi cred că trebuie să fie aplecat spre ceea ce el a fost creat şi anume lupta împotriva terorismului, spionajului şi alte lucruri mai importante decât să facă treaba Parchetului, ANI sau altele. Eu cred că trebuie să fie profesionişti pentru că oricum noi ne lăudăm cu nişte servicii de informaţii profesioniste, care să ne apere de alte lucruri, iar Parchetul să rămână pe partea de penal, cu treaba lui. Fiecare instituţie a fost gândită într-un anumit fel. Au fost nişte derapaje, totuşi", a declarat deputatul PSD, Oana Florea, pentru mediafax.ro.

Pe 31 octombrie 2017, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a anunţat că Serviciul a remis forului textele celor 65 de protocoale de colaborare cu alte instituţii ale statului, urmând ca parlamentarii din comisie să verifice dacă au fost respectate prevederile legale şi constituţionale.