Evenimentul Zilei > International > Protestul de la Bruxelles a degenerat: Tunuri cu apă și lacrimogene. Mulțimea cântă „Bella Ciao”. Se flutură steaguri LGBT VIDEO
Protestul de la Bruxelles a degenerat: Tunuri cu apă și lacrimogene. Mulțimea cântă „Bella Ciao”. Se flutură steaguri LGBT VIDEO

Protestul de la Bruxelles a degenerat: Tunuri cu apă și lacrimogene. Mulțimea cântă „Bella Ciao”. Se flutură steaguri LGBT VIDEO

Protestele inițial pașnice de duminică, 21 noiembrie, organizate în capitala Belgiei, unde aproximativ 35.000 de persoane și-au manifestat nemulțumirea față de impunerea interdicției de acces în diverse localuri în lipsa unei adeverințe de vaccinare, au degenerat. Agenții de Poliție au acționat cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispera manifestanții.

Intervenția autorităților cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene a avut loc pe fondul unor lansări de proiectile din partea unora dintre cetățenii care au ieșit în stradă în Bruxelles. Cu circa 10.300 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV-2, belgienii protestează împotriva măsurile anunțate de Guvern, prin care se interzice accesul în restaurante, baruri, cafenele în cazul în care individul nu este vaccinat împotriva bolii COVID-19.

Tunuri cu apă și lacrimogene, după ce protestatarii au lansat proiectile

Circa 35.000 de manifestanți au condus marșul din capitala Belgiei. Acestora li s-au mai adăugat, pe parcurs, câteva mii de participanți. Deși inițial pașnică, atmosfera s-a schimbat în jurul orei 14:30, relatează agenția de presă Belga, citând purtătorul de cuvânt al poliției din Bruxelles-Ixelles, Ilse Van de keere.

 

Conform traseului convenit cu autoritățile, manifestanții urmau să părăsească centura interioară și să se îndrepte spre rue Joseph II. Poliția spune că unii manifestanți au vrut să continue drumul înainte, motiv pentru care au aruncat cu artificii în agenți. Astfel, autoritățile au recurs la tunurile cu apă și gazele lacrimogene împotriva demonstranților.

„Împreună pentru libertate”: Mesajul manifestanților din Bruxelles

Scandând „Libertate! Libertate! Libertate!” și cântând cântecul antifascist „Bella Ciao”, protestatarii s-au aliniat în spatele unui banner uriaș pe care scria „Împreună pentru libertate” și au mărșăluit spre sediul Parlamentului European. În mijlocul mulțimii, pancartele variau de la însemnele extremei drepte până la steagurile curcubeu ale comunității LGBT.

„Denunțăm măsurile restrictive de libertate, care nu au reprezentat o soluție structurală pentru sistemul de sănătate”, au transmis presei cetățenii belgieni care au participat la protestul de duminică. Mai mulți cetățeni poartă cagule și steaguri ale naționaliștilor flamanzi.

„Ne așteptăm la câteva mii de participanți”, a declarat Van de Keere pentru HLN. „Oamenii noștri vor însoți mulțimea de la Gara de Nord până la Kleine Wetstraat, așa cum se întâmplă întotdeauna când este autorizată o demonstrație”.

Poliția declarase anterior că nu se așteaptă ca protestele să se încheie într-o situație similară cu cea a revoltelor de vineri seara din Rotterdam. „Poliția este pregătită, se consultă cu organizatorii și va lua măsurile necesare”, a adăugat Van de keere.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: