Evenimentul Zilei > International > Protest cu schimb de focuri! Polițiștii au fost răniți și chiar uciși de protestatari
Protest cu schimb de focuri! Polițiștii au fost răniți și chiar uciși de protestatari

Protest cu schimb de focuri! Polițiștii au fost răniți și chiar uciși de protestatari

Protestele anti-blasfemie din Pakistan au ajuns într-un punct tragic. Patru polițiști au fost uciși, iar alți 263 au fost răniți în timpul unui schimb de focuri cu protestatarii, activiști ai unui grup islamic interzic în țară.

Confruntările dintre organele legii și islamiști au avut loc în cadrul unei demonstrații împotriva blasfemiei, în apropierea orașului Lahore. Conform informațiilor oferite miercuri de purtător de cuvânt al poliției din Punjab, organizația Tehrik-e-Labaik Pakistan (TLP) a fost interzisă în țară în timp ce grupul se pregătea să mărșăluiască spre capitala Islamabad.

Autoritățile susțin că focul a fost deschis asupra forțelor de securitate care controlau demonstrația de către activiștii TLP. Aceștia mărșăluiesc înarmați cu pistoale și arme automate, inclusiv puști AK-47

Purtătorul de cuvânt al poliției locale a anunțat faptul că patru polițiști au fost uciși, iar mai bine de 263 sunt răniți. La rândul lor, reprezentanții TLP susțin că și în rândul lor au fost înregistrate decese, mai mulți activiști fiind uciși sau răniți în timpul schimbului de focuri.

Protestul organizației Tehrik-e-Labaik Pakistan a început vineri, când mii de activiști au blocat cea mai aglomerată autostradă din Pakistan. Aceștia cereau în primul rând eliberarea liderului lor, dar și expulzarea ambasadorului Franței. Cerința din urmă a fost lansată din cauza unor caricaturi publicate de o revistă satirică franceză cu privire la profetul Mohamed.

Guvernul din Pakistan este pregătit să folosească forța

Fawad Chaudhry, ministrul pakistanez al Informațiilor, susține că guvernul este pregătit să folosească forța pentru a bloca islamiștii să intre în capitala Islamabad. „Am dat dovadă de reținere până acum, dar provocarea la adresa autorității statului nu mai poate fi tolerată”, a spus el.

Săptămâna trecută au avut loc mai multe confruntări între forțele de ordine, în timpul cărora alți trei polițiști și-au pierdut viața. Din cauza acestor incidente, Ministerul de interne pakistanez a desfășurat pe străzi rangerii paramilitari prin activarea legilor anti-terorism. „Vor fi acolo timp de 60 de zile. Le-am dat autoritatea să poată merge oriunde doresc în Punjab”, a declarat ministrul de Interne Sheikh Rasheed Ahmad, potrivit Reuters.

Protestele grupării TLP au început încă din 2017 din cauza caricaturilor care sunt considerate profund insultătoare de către musulmani. Este a treia campanie de protest desfășurată la nivel național. Prima caricatură publicată de revista franceză Charlie Hebdo a fost în 2006, însă anul trecut a început republicarea lor. Decizia revistei a venit pentru a marca deschiderea unui proces pentru un atac mortal asupra birourilor sale din Paris de către militanți islamiști în 2015.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: