Se schimbă definițiile: Ce va însemna „complet vaccinat”. Nu mai e valabil ce știam

Se schimbă definițiile: Ce va însemna „complet vaccinat”. Nu mai e valabil ce știamSursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Odată cu apariția valului patru al pandemiei și a agresivității acestuia, specialiștii din Sănătate privesc cu îngrijorare situația pandemică. La nivel european se înregistrează un trend ascendent al cazurilor de infectare din cauza faptului că populația nu a respectat măsurile sanitare - distanțarea socială, purtarea măștii sanitare, spălarea pe mâini. În acest context, se ridică problema vaccinării cu a treia doză de ser imunizator anti-COVID-19.

Se schimbă definiția pacientului „complet vaccinat”

Scăderea imunității vaccinale și creșterea numărului de infecții cauzate de varianta Delta a determinat națiunile bogate să reconsidere definiția de „complet vaccinat”, care înseamnă, de obicei, administrarea a două doze de ser imunizator. Astfel, pentru ca acest criteriu să fie îndeplinit, cetățenii ar putea să fie nevoiți să se vaccineze cu trei doze de vaccin anti-COVID.

Premierul britanic Boris Johnson a recunoscut acest lucru la începutul săptămânii, când a transmis că rapelurile sunt vitale pentru a preveni reintroducerea restricțiilor pandemice. „Este foarte clar că administrarea a trei vaccinuri - sau a rapelului în cazul celor vaccinați cu două doze - va deveni un fapt important și vă va face viața mai ușoară în tot felul de moduri”, a transmis prim-ministrul Marii Britanii.

Țările europene impun obligativitatea vaccinării cu a treia doză

Alte națiuni europene se îndreaptă spre impunerea obligativității în ceea ce privește vaccinarea cu rapel. Până pe 15 decembrie, orice persoană cu vârsta de peste 65 de ani va avea nevoie de o a treia doză pentru a-și revalida permisul de vaccinare în Franța, a anunțat săptămâna trecută președintele Emmanuel Macron.

În Austria, statutul de vaccinare completă expiră după nouă luni de la a doua doză, ceea ce impune, de fapt, doze de rapel. În Israel, dacă în cazul unui cetățean nu a fost administrată a doua doză de vaccin în ultimele șase luni, este nevoie de o a treia doză pentru a deveni eligibil pentru un permis verde, care permite intrarea în săli de sport, restaurante și alte locuri.

În țările sărace, doar 4,6% din populație este vaccinată

Experții în Sănătate la nivel mondial se tem că dependența de rapeluri afectează aprovizionarea cu doze inițiale în țările cu venituri mici, unde doar 4,6% au fost vaccinați cu o primă doză. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este „scandalos” faptul că în întreaga lume se administrează zilnic de șase ori mai multe injecții de rapel decât doze primare în țările cu venituri mici.

„Nu are niciun sens să se administreze rapeluri adulților sănătoși sau să se vaccineze copiii, când lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă și alte grupuri cu risc ridicat din întreaga lume așteaptă încă după prima doză”, a avertizat directorul OMS săptămâna trecută.

Vaccinurile se livrează cu prioritate țărilor dezvoltate

Furnizarea de vaccinuri este prioritară pentru națiunile bogate, care s-au împins în fruntea cozii plătind companiilor farmaceutice prețuri mai mari, a declarat marți Anna Marriott, consilier pe probleme de politici de sănătate pentru Oxfam, în fața unui grup parlamentar britanic privind coronavirusul. „Dacă ne uităm la țările cu venituri mici în ansamblu, mai puțin de 1% din totalul aprovizionării cu vaccinuri a fost livrat statelor sărace, dintre care multe se află în Africa”, a adăugat ea.

Este, de asemenea, un risc pentru națiunile dezvoltate să se bazeze pe vaccinări în cazul unei pandemii, a declarat Dr. David Nabarro, trimisul special al OMS pentru COVID-19, în fața politicienilor britanici. „Nu s-a mai făcut niciodată până acum și ar fi într-adevăr o strategie de sănătate publică nepotrivită să se facă acest lucru”, a spus el. Având în vedere că mai sunt atât de multe lucruri de învățat despre acest virus, folosirea vaccinurilor ca principală armă împotriva COVID-19 ar putea duce la apariția unor noi variante, a avertizat Nabarro.

Liderii statelor trebuie să aibă o „abordare combinată” a măștilor și a altor măsuri, „care constau în a face tot ce este posibil pentru a oferi populației posibilitatea de a evita infectarea cu agentul patogen”, a spus el pentru CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News