Editura Evenimentul si Capital

Proteste spontane în toată țara ale angajaților administrației publice

Autor: | | 0 Comentarii | 149 Vizualizari

Angajații administrației publice din mai multe orașe au participat, astăzi, la proteste în semn de nemulțumire față de proiectul Legii salarizării unitare

Astfel, angajații administrației publice din Consilii Județene sau Primării au declanșat greva japoneză sau au întrerupt lucrul, acuzând lipsa unei grile de salarizare, neaplicarea deciziei Curții Constituționale 794/2016, precum și încălcarea Legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici în ceea ce privește salarizarea acestei categorii, informează Agerpres.

* MUREȘ

Angajații Consiliului Județean Mureș au declanșat, astăzi, o grevă japoneză, purtând brasarde albe. Președinta Federației Sindicatelor Pro Administrație din România, Silvia Moldovan, a declarat că angajații din administrație vor purta brasarde albe și este posibil să recurgă și la alte forme de protest, care vor culmina cu mitingul de protest de la București, din data de 29 mai.

„Având în vedere că prin legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu s-au stabilit salariile de bază ale angajaților din administrația publică locală și invocând așa zisa autonomie, această responsabilitate a fost transferată consiliilor locale la solicitarea AMR-ului, am întreprins o serie de măsuri în vederea elaborării grilelor de salarizare și pentru această categorie de personal. Sindicatele au avut mai multe întâlniri, iar în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților am prezentat solicitările și propunerile la proiectul legii salarizării (...) Săptămâna trecută au avut loc dezbaterile din Comisia pentru muncă de la Senat, unde au fost doar simulări ale unor dezbateri, iar cei din administrația locală nu am fost lăsați să vorbim, ajungându-se la un adevărat circ”, a spus Moldovan.

Ea a precizat că în această săptămână au loc dezbaterile proiectului de lege în plenul Senatului și în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților la care vor participa reprezentanți ai federațiilor din administrația publică locală pentru a-și susține amendamentele la proiectul de lege.

* IAȘI

Aproximativ 50 dintre angajații Consiliului Județean (CJ) Iași au programul de lucru și au protestat timp de circa o oră în fața instituției.

„Suntem cei care muncim, care ne facem treaba. De pe urma noastră se văd și rezultate. Colaborăm foarte bine cu conducerea instituției. Noi vrem să se înțeleagă la nivel central, conducătorii de acolo, că avem nevoie de o grilă de salarizare la fel ca toată lumea. La Garda de Mediu, la polițiști, medici, sunt de ani de zile. Suntem un fel de Cenușăreasa acestei societăți. Unde e lege, nu-i tocmeală. Vine președintele, pleacă președintele. De fiecare dată suntem la nivelul unor conducători, al consilierilor județeni, care pot să înțeleagă problemele salariale sau poate nu. Noi trebuie să stăm supuși, umili, să ne uităm în ochii lor și să așteptăm să ne aprobe salariile. Nu e normal ca Primăria sau Consiliul Județean să ne voteze salariile. Vrem o lege care să ne apere", a declarat liderul sindical din cadrul CJ Iași, Georgiana Niculescu.

Conform acesteia, pe 29 mai, sindicaliștii din administrația județeană sunt deciși să participe la mitingul de protest care se va organiza la București.

* CARAȘ-SEVERIN

Sindicaliștii din Consiliul Județean Caraș-Severin s-au aflat și ei în grevă japoneză. „Suntem în grevă japoneză, dar vom vedea cum vor evolua lucrurile, iar în cazul în care nemulțumirile noastre nu vor fi luate în seamă, s-ar putea ajunge până la încetarea lucrului”, susțin sindicaliștii.

Potrivit acestora, situația din prezent ar putea conduce la reducerea salariilor până la nivelul minim pe economie, asta însemnând tăieri mai mari decât cele decise temporar de Guvernul Boc în perioada de criză. Din punctul de vedere al sindicaliștilor, o a doua consecință este lipsa de predictibilitate a veniturilor, motiv pentru care salariații nu pot angaja credite bancare și nu-și pot face planuri mai îndepărtate de un an. În consecință, sindicatele reprezentative din administrația publică locală solicită o grilă de salarizare pentru angajați cu respectarea principiilor legii. Sindicatele vor formula un punct de vedere comun, susținut cu argumente în comisiile de la Camera Deputaților.

Sindicatele avertizează că gradul de nemulțumire al angajaților din aceste structuri se poate concretiza în proteste masive, inclusiv încetarea lucrului.

El este romanul cu cea mai are PENSIE din tara! Suma URIASA pe care o primeste de la stat in fiecare luna

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI