Proteste la Istanbul și Ankara, marți, 23 noiembrie, după prăbușirea istorică a lirei turcești. Manifestanții au cerut demisia Guvernului din cauza crizei economice. Grupuri de oameni au mărșăluit în ambele orașe, cerând și retragerea de la guvernare a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). Și studenții au ieșit în stradă.
Proteste în Turcia: Se cere demisia lui Erdoğan
La Ankara, protestatarii au mărșăluit în districtul Çankaya. Studenții Universității Tehnice din Orientul Mijlociu (ODTÜ) au ieșit, de asemenea, în stradă pentru a cere demisia președintelui Turciei, Erdoğan.
La Istanbul, studenții de la Universitatea Boğaziçi au mărșăluit și ei scandând „Guvernul, demisia!”.
„AKP în mormânt, poporul la putere!”
Poliția a împiedicat un grup de protestatari să mărșăluiască în districtul Șișli din Istanbul. Mai multe baricade au fost amplasate în Piața Taksim, scena protestelor Gezi din 2013.
„Plecați AKP, această țară este a noastră”/„AKP în mormânt, poporul la putere!”, au strigat protestatarii.
De asemenea, au fost raportate proteste și în orașul Eskișehir din nord-vestul țării și în provincia İzmir din Marea Egee.
Lira turcească a pierdut 45% din valoarea inițială
Lira turcească s-a prăbușit cu 15% pe 23 noiembrie, a doua cea mai proastă zi din istorie, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a apărat recentele reduceri drastice ale ratelor și a promis să câștige „războiul său economic de independență”, în ciuda criticilor și a rugăminților larg răspândite de a schimba cursul.
Lira s-a prăbușit până la 13,45 pentru un dolar, atingând minime record pentru a 11-a ședință consecutivă, înainte de a reduce unele pierderi. În acest an, lira a pierdut 45% din valoarea sa și a înregistrat inclusiv o scădere de aproape 26% de la începutul săptămânii trecute.
Peste 263.000 de mesaje au fost distribuite în cursul zilei de marți pe platforma Twitter, prin care oamenii au cerut guvernului să demisioneze. De partea opusă, peste 300.000 de mesaje au fost distribuite de susținătorii AKP care au transmis: „Suntem alături de statul nostru”.
Inflația urcă la aproape 20%
Erdoğan a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale pentru a pivota către un ciclu agresiv de relaxare care urmărește, spune el, să stimuleze exporturile, investițiile și locurile de muncă - chiar dacă inflația urcă vertiginos la aproape 20%, iar deprecierea monedei se accelerează, afectând profund veniturile turcilor.
Mulți economiști au calificat reducerile de rate drept nesăbuite, în timp ce politicienii din opoziție au făcut apel la alegeri imediate.
Analize „nerealiste” din partea lui Erdoğan
După o întâlnire între Erdoğan și guvernatorul băncii centrale, Șahap Kavcıoğlu, instituția bancară a emis o declarație în care a afirmat că analiza președintelui turc a fost „nerealistă și complet detașată” de fundamentele economice.
Nu a existat nicio aluzie la o intervenție pentru a opri prăbușirea. Banca centrală a declarat că ar putea face acest lucru doar în anumite condiții, în „volatilitate excesivă”, potrivit duvar.com.