Evenimentul Zilei > Social > Date de groază: Falimente, scumpiri istorice, inflație şi prețuri astronomice. Este alertă maximă la BNR
Date de groază: Falimente, scumpiri istorice, inflație şi prețuri astronomice. Este alertă maximă la BNR

Date de groază: Falimente, scumpiri istorice, inflație şi prețuri astronomice. Este alertă maximă la BNR

BNR avertizează că majorarea preţurilor la energie ar putea duce la falimentele firmelor, la scumpirea alimentelor, a energiei şi combustibililor şi vor avea un impact puternic asupra inflației, iar românii trebuie să suporte totul din cauza crizei politice care se vrea cât mai prelungită.

BNR anunță o perioadă dificilă pentru români, inflația va crește mai mult decât s-a anticipat: Puseul inflaționist vine din prețurile la energie, ele au o pondere dominantă dacă vă uitați la indicele de 6,3 pe care l-am avut în septembrie.

E clar că minuta are rolul de a sublinia riscul și incertitudinile. Nu tragem, nu subliniem acolo niște dezastre iminente, ci riscuri și incertitudini. Țin în principal de politici fiscal bugetare, pentru că avem o zonă de impredictibilitate cauzată de criza politică și de evoluția prețurilor, care ține de un context global și local.

Haideți să ne uităm la următorul risc cum poate fi evaluat și depășit – criza pandemică. Acestea sunt situațiile în funcție de care trebuie reacționat, a declarat Dan Suciu la digi24.

BNR: Rata anuală a inflaţiei va creşte mult mai pronunţat decât s-a anticipat

Rata anuală a inflaţiei va creşte probabil mult mai pronunţat pe orizontul scurt de timp decât s-a anticipat în prognoza din luna august, care indica un vârf de 5,6% în decembrie 2021, conform minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 5 octombrie 2021, făcută public vineri.

În ceea ce privește evoluțiile viitoare, potrivit noilor date și analize, rata anuală a inflației va crește probabil mult mai pronunțat pe orizontul scurt de timp decât s-a anticipat în prognoza din luna august, care indica un vârf de 5,6 la sută în decembrie 2021 și un nivel de circa 3,4 la sută începând cu trimestrul III 2022, marginal sub limita de sus a intervalului țintei.

Responsabile de înrăutățirea considerabilă a perspectivei apropiate a inflației continuă să fie șocurile adverse puternice pe partea ofertei, îndeosebi cele externe, al căror impact este însă potențat, pe plan intern, de liberalizarea în acest an a pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici, au subliniat în mod repetat membrii Consiliului.

Impactul inflaționist al șocurilor pe partea ofertei ar putea fi chiar mai puternic și mai prelungit decât arată evaluările actuale

Este avertismentul din partea a mai multor membri din Consiliul, semnalând ascensiunea continuă și/sau abruptă a cotațiilor unor mărfuri energetice și non-energetice, precum și persistența blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare, asociate cu costuri crescute de transport, ce afectează vizibil – direct sau indirect – și inflația de bază, inclusiv pe calea prețurilor importurilor. Au fost, de asemenea evocate ponderea mare deținută în coșul IPC de prețurile alimentelor, energiei și combustibililor, precum și gradul potențial de transferare în prețurile de consum a creșterilor de costuri materiale, în condițiile unei cereri încă solide, dar în temperare, alături de previzibila majorare a tarifelor polițelor RCA.

Avertisment DUR al BNR. Absorbția fondurilor europene din PNRR este incertă

Un grad ridicat de incertitudine caracterizează însă și perspectiva absorbției fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, precum și a celor aferente noului Cadru financiar multianual 2021-2027, au susținut membrii Consiliului, evocând aprobarea de către CE a Planului național de redresare și reziliență, dar și pașii ce mai trebuie parcurși pentru începerea atragerii sumelor alocate, precum și capacitatea instituțională și istoricul realizărilor în domeniu ale României.

Totodată, incertitudini și riscuri crescute generează noul val pandemic, au subliniat în mod repetat membrii Consiliului, evidențiind înrăutățirea accelerată a situației sanitare și nivelul foarte scăzut al vaccinării pe plan intern, dar și gradul mai redus de severitate al restricțiilor probabil reinstituite, precum și capacitatea crescută de adaptare a firmelor și populației la cerințe de distanțare socială, mai spun membrii Consiliului BNR.