Protest în Olanda. Fermierii au blocat mai multe autostrăzi cu baricade din bălegar. „Situații care pun viața în pericol”
- Emma Cristescu
- 29 iulie 2022, 08:07
Un protest a avut loc în Olanda împotriva planurilor guvernamentale de a reduce emisiile de azot. Mai mulți fermieri au ieșit în stradă și au aruncat bălegar pe autostrăzi. Autoritățile au declarat că au pus în pericol siguranța șoferilor.
Fermierii din Olanda au protestat împotriva planurilor guvernamentale de a reduce emisiile de azot prin aruncarea gunoiului și a bălegarului pe autostrăzi. Autoritățile rutiere au anunțat că mai multe drumuri din centrul și estul Olandei au fost blocate și că șoferii au fost nevoiți să stea ore în șir în trafic din cauza acestor incidente. Operațiunile de curățare au durat câteva ore bune.
Presa olandeză a raportat că într-o locație a fost lăsat în urmă un semn pe care scria: „Îmi pare rău pentru inconvenient, Rutte IV ne duce la disperare”, o referire la guvernul primului ministru Mark Rutte. Autoritățile i-au rugat pe fermieri să oprească protestul și să se gândească la siguranța celor din jur.
„Protestul este un drept fundamental și atâta timp cât se menține în limitele legii, multe sunt posibile”, au spus serviciile de urgență într-un comunicat. Dar ei au spus că ultimele acțiuni „pun în pericol grav siguranța rutieră și pot duce la situații care pun viața în pericol pentru utilizatorii drumurilor”.
Protest uriaș în Olanda
Protestele au început la doar o zi după ce un mediator al guvernului a trimis invitații organizațiilor de fermieri pentru a discuta cu coaliția de conducere a țării modalități de reducere a emisiilor de azot.
The Dutch sure aren't tolerating the reduction imposed by their government.
Dutch farmers' protest continue day and night unabated. Tonight on the A50 motorway in Apeldoorn. Dutch farmers are not joking. pic.twitter.com/69aOvcZG9C
— ESG is 🐂💩 (@NotSure9999999) July 28, 2022
Fermierii nu l-au acceptat pe Remkes ca mediator independent, deoarece este membru al partidului politic de centru-dreapta al primului ministru Mark Rutte și fost vicepremier. Aceștia sunt împotriva obiectivelor guvernamentale de reducere a emisiilor de oxid de azot și amoniac. Ei consideră că activitatea lor va fi distrusă.
Guvernul a precizat că emisiile de oxid de azot și amoniac, pe care le produc animalele, trebuie reduse drastic în apropierea zonelor naturale care fac parte dintr-o rețea de habitate protejate pentru plante și faună sălbatică pe cale de dispariție și care se întinde pe teritoriul Uniunii Europene.
Coaliția de guvernământ vrea să reducă emisiile de poluanți cu 50% la nivel național până în 2030, considerând măsura o „tranziție inevitabilă” pentru îmbunătățirea calității solului, aerului și apei. Cu toate astea, fermierii nici nu vor să audă de așa ceva. Ei au declarat că autoritățile nu văd și problemele făcute de celelalte industrii, precum aviația, construcțiile și transporturile, potrivit A3.