Protest față de sistemul e-TVA. Oamenii de afaceri și economiștii critică dur inițiativa Guvernului
- Cristian Raducanu
- 6 iulie 2024, 13:19
România. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), a anunțat sâmbătă, 6 iulie, că susține acțiunea „Fără haos în legislația fiscală”, care ar urma să aibă loc la începutul săptămânii viitoare. Protestul vine după ce Guvernul a introdus sistemul e-TVA
Eliminarea sistemului e-TVA principala revendicare
Acțiunea este organizată de asociațiile profesionale ale contabililor și economiștilor din România. Protestatarii au întocmit 10 revendicări. Eliminarea sistemului e-TVA, cap de listă.
Organizatorii s-au pregătit temeinic pentru protest. În cazul în care vor fi chemați la negocieri vor prezenta guvernanților un plan de acțiune în 10 puncte prin care cer în primul rând, după cum am precizat, eliminarea sistemului e-TVA.
Atât primul ministru, Camera Senatului, Ministerul de Finanțe cât și Camera Deputaților au fost înștiințate printr-o scrisoare deschisă cu privire la revendicările contabililor. Pe lângă scoaterea e-TVA, economiștii au mai cerut și eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura.
Statul încalcă regulamentul GDPR
Pe motiv că transmiterea facturilor B2C reprezintă o gravă încălcare a GDPR-ului și o intruziune a statului în viața privată a contribuabililor. Pe lângp ineficiența sistemului e-TVA, contabilii au mai reclamat faptul că prin modificările pe care le face Guvernul se încalcă principiul stabilității.
Drept urmare, revendicarea cu numărul 6 constă în acordarea unei perioade de acomodarea de cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare a oricăror modificări de taxe sau obligații noi. Mai departe, solicitările continuă cu eliminarea declarațiilor redundante.
e-TVA, criticată intens de mediul privat
În acest sens, economiștii au dat exemplul raportării SAF-T. Raportare care de la 1 ianuarie 2025 devine obligatorie pentru toate entitățile juridice. Totodată, se mai cere modificare termenelor în relația cu ANAF. La acest punct, s-a invocat faptul că Fiscul răspunde solicitărilor în 45 de zile, în timp ce contribuabilii au termene stricte. La punctul 9 contabilii vor norme clare pentru Ro-e-Transport.
Revendicările se încheie cu punctul 10 unde protestatarii cer compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale. Alin Burcea, președintele ANAT a declarat că statul și impliciat ANAF au obligația să îi prindă pe cei care nu-și achită taxele. Nu să creeze reguli noi pentru contribuabilii responsabili.